Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Doar 7 din 134 ! Organizația Mondială a Sănătății a anunțat care sunt singurele țări din lume unde aerul este curat

Facebook

Un studiu recent efectuat de Organizația Mondială a Sănătății referitor la calitatea aerului a scos la iveală că doar 7 dintre 134 de țări respectă criteriile stabilite de organizație pentru un aer considerat curat. Aceste criterii vizează în principal reducerea prezenței particulelor periculoase, precum PM2,5, care sunt particule mai fine decât un fir de păr uman și provin în mare parte din emisiile generate de traficul rutier și activitățile industriale.

Analiza, bazată pe informații colectate de la peste 30.000 de puncte de monitorizare globale, a evidențiat că Australia, Estonia, Finlanda, Grenada, Islanda, Mauritius și Noua Zeelandă se disting prin menținerea unui nivel de calitate a aerului care respectă standardele OMS pentru aer curat.

Deși calitatea generală a aerului s-a îmbunătățit față de deceniile anterioare, unele țări se confruntă în continuare cu probleme semnificative de poluare. Pakistanul a fost desemnat cea mai poluată țară, cu niveluri de PM2,5 de 14 ori mai mari decât standardul OMS.

India, Tadjikistan și Burkina Faso se confruntă, de asemenea, cu niveluri ridicate de poluare. Chiar și țările dezvoltate, precum Canada, s-au confruntat cu o deteriorare a calității aerului din cauza unor evenimente precum incendiile de pădure.

Poluarea aerului, o problemă gravă de sănătate la nivel mondial

Poluarea aerului reprezintă o gravă problemă de sănătate la nivel mondial, fiind responsabilă pentru aproximativ 7 milioane de decese anual, de#mce_temp_url#pășind decesele cauzate de SIDA și malarie la un loc. Țările în curs de dezvoltare care se bazează pe combustibili fosili pentru energie sunt afectate în mod special.

În 2023, Begurasai, India, a fost identificată ca fiind cea mai poluată zonă urbană, 4 dintre cele mai poluate orașe din lume fiind situate în India. Eforturile de combatere a poluării aerului sunt îngreunate de factori precum activitățile economice post-pandemice.

Directorul IQAir a subliniat necesitatea urgentă de a acționa pentru a aborda impactul nociv al poluării. În timp ce unele țări au făcut progrese în ceea ce privește calitatea aerului, orientările actualizate ale OMS privind nivelurile de PM2,5 au arătat că multe țări europene depășesc standardele recomandate.

Așadar, poluarea aerului rămâne o criză critică de sănătate la nivel mondial, care provoacă daune pe scară largă și necesită acțiuni imediate pentru a proteja sănătatea publică și mediul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.