Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizația Mondială a Sănătății a devenit necinstită și nu ar trebui luată în serios (Opinie)

oms

Devine din ce în ce mai clar că Organizația Mondială a Sănătății a pierdut controlul asupra sănătății și bunului simț.

Într-o mișcare pe care majoritatea oamenilor ar considera-o ciudată, la cea de-a 76-a Adunare Mondială a Sănătății de la sfârșitul lunii mai, Coreea de Nord a fost aleasă în consiliul executiv al OMS. Este greu de înțeles de ce paria globală a lui Kim Jong-un a fost primită cu brațele deschise de un organism executiv care decide abordările privind asistența medicală și politicile de sănătate publică din întreaga lume.

În discursul său de acceptare, reprezentantul nord-coreean a criticat Statele Unite pentru că au "cel mai prost bilanț în privința drepturilor omului" din cauza sancțiunilor impuse regimului dictatorial al lui Kim.

Într-o altă mișcare diplomatică lipsită de sens a OMS, directorul general al acesteia, Tedros Adhanom Ghebreyesus, s-a întâlnit cu ministrul adjunct al Sănătății din Rusia, Oleg Salagay, pe 29 mai, pentru a discuta despre "activitatea Rusiei în promovarea sănătății mamei și a copilului".

Având în vedere că Rusia a bombardat spitale și maternități din Ucraina, în timp ce fură copiii de la părinții lor, faptul că șeful OMS laudă Rusia pentru politicile sale de sănătate prietenoase cu copiii este mai mult decât o glumă.

Totuși, OMS nu a uitat complet de Ucraina.

Pentru a coincide cu Ziua Mondială fără tutun, care a avut loc la 31 mai, OMS a publicat un raport în care lăuda guvernul ucrainean pentru că nu a lăsat ca un război să îl împiedice să interzică lichidele cu arome pentru vaping. Acest lucru amintește de 2016, când OMS a îndemnat oficialii din Siria, devastată de Statul Islamic, să implementeze ambalarea simplă a țigărilor "în ciuda crizei actuale din țară".

Tedros a fost ales fără opoziție în mai anul trecut pentru un al doilea mandat de cinci ani, în ciuda unei serii de erori produse sub supravegherea sa. Agenția globală pentru sănătate a stârnit un moment ridicol atunci când directorul general l-a instalat pe brutalul dictatorul din Zimbabwe, Robert Mugabe, ca ambasador al bunăvoinței, iar mai recent a fost puternic criticată pentru că s-a înclinat în fața guvernului chinez.

Este recunoscut pe scară largă faptul că OMS a eșuat lamentabil în gestionarea epidemiei Covid-19.

În ciuda rapoartelor privind scăparea virusului din China, abia la jumătatea lunii martie 2020, OMS a recunoscut în cele din urmă că a avut loc o transmitere la scară largă în comunitate și a declarat pandemia.

În schimb, în ianuarie 2020, în timp ce era clar că și alte țări în afară de China raportau cazuri de Covid-19, OMS și-a petrecut timpul publicând o serie de 14 tweet-uri despre pericolele vaping-ului, inclusiv afirmații precum că lichidul pentru țigări electronice este foarte inflamabil și că vaporii la mâna a doua sunt letali pentru cei din jur, ambele fiind false.

Nu este prima dată când OMS greșește prioritățile când vine vorba despre boli mortale.

În 2014, fostul director general, Margaret Chan, a evitat o conferință în care se discuta despre epidemia de Ebola, în creștere rapidă în Africa, și, în schimb, a zburat la Moscova - la doar câteva luni după ce Rusia a doborât zborul 17 al Malaysia Airlines deasupra Ucrainei - pentru a bea un ceai cu dictatorul rus Vladimir Putin și pentru a susține un discurs, lăsând să se înțeleagă că interzicerea țigărilor electronice este o utilizare mai importantă a timpului său.

Tot sub conducerea lui Chan, Dr. Vera Luiza da Costa e Silva, pe atunci șefă a Secretariatului Convenției-cadru a OMS pentru controlul tutunului, l-a felicitat pe brutalul președinte filipinez de atunci, Rodrigo Duterte, pentru politicile sale antifumat, ignorând în mod convenabil faptul că acesta a încurajat personal comiterea până la 20.000 de crime extrajudiciare ale consumatorilor de droguri.

De asemenea, Chan a prezidat o reuniune globală desfășurată în Turkmenistan, probabil ca o recompensă pentru că dictatorul său, Gurbangulî Berdîmuhamedov, a restricționat sever vânzările de țigări în 2016. Human Rights Watch descrie Turkmenistanul ca fiind "una dintre cele mai opresive și închise țări din lume", care interzice religia, torturează prizonierii politici și se mândrește cu "unul dintre cele mai proaste recorduri din lume în materie de libertate a presei".

De asemenea, Turkmenistanul susține că nu a înregistrat niciun caz de Covid-19 și amenință persoanele care refuză vaccinarea cu închisoarea de până la doi ani. Totuși, nimic din toate acestea nu a împiedicat OMS să acorde anul trecut un premiu Turkmenistanului pentru eforturile sale în timpul pandemiei Covid-19.

Tedros este angajat în susținerea cruciadei organizației sale împotriva produselor alternative cu nicotină, care ajută milioane de persoane care fumează să renunțe la fumat în întreaga lume. O reuniune a OMS din luna noiembrie a acestui an este pregătită pentru a trata vaping-ul și alte produse cu risc redus la fel ca tutunul combustibil letal, pe baza unor științe de doi bani și a dezinformării.

Pentru o organizație globală de sănătate care trebuie să negocieze în mod necesar realitățile politice, este surprinzător faptul că OMS pare să nu aibă nicio antenă politică și sprijină unele dintre cele mai proaste guverne din lume, în timp ce promovează politici contrare sănătății publice. Statele Unite sunt cel mai mare contribuabil la finanțarea OMS, lucru care ar trebui reevaluat dacă organizația continuă să se comporte ca o republică bananieră, mai degrabă decât ca o instituție globală respectabilă.

opinie de Martin Cullip în The Washington Post/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.