Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţia Naţiunilor Unite speră ca guvernele să 'conştientizeze' gravitatea valurilor de caniculă

stockandland.com.au
canicula val de caldura vara

Organizaţia Naţiunilor Unite a făcut marţi apel la lideri să ''conştientizeze'' gravitatea valurilor de caniculă precum cel care traversează în prezent Europa şi care se preconizează că vor deveni mai frecvente din cauza schimbărilor climatice cel puţin până în anii 2060, informează AFP.

''Aceste valuri de căldură devin mai frecvente din cauza schimbărilor climatice'' şi se vor multiplica în următoarele decenii, a declarat secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (WMO), Petteri Taalas, cu prilejul unei conferinţe de presă desfăşurată la Geneva.

''Sper că acest gen de evenimente va duce la o conştientizare din partea guvernelor şi va avea un impact asupra comportamentelor de vot din ţările democratice'', a adăugat secretarul general în legătură cu valul de caniculă din prezent, potrivit Agerpres.ro.

Recordurile de temperatură au fost doborâte unul după altul în Europa Occidentală în ultimele zile: pentru prima dată, mercurul termometrelor a depăşit 40 de grade Celsius în Regatul Unit marţi după-amiază.

Cu o zi înainte, circa 60 de comune franceze, majoritatea situate în vestul ţării, au înregistrat la rândul lor recorduri absolute de căldură, într-o regiune devastată de incendii masive.

''Îngrijorarea noastră este că intervalul de timp între aceste recorduri este pe cale să se reducă'', a declarat şeful serviciilor climatice aplicate din cadrul WMO, Robert Stefanski, care a reamintit că Portugalia s-a apropiat săptămâna aceasta de recordul european de 48,8 grade Celsius, stabilit anul trecut în Sicilia.

''Am dopat atmosfera injectând mai multe gaze cu efect de seră, în special dioxid de carbon'', a precizat Taalas, utilizând o metaforă sportivă.

Având în vedere concentraţiile existente ale gazelor cu efect de seră din atmosferă, această creştere a frecvenţei valurilor de caniculă este preconizată să dureze ''cel puţin până în anii 2060, independent de succesul măsurilor noastre de atenuare a schimbărilor climatice'', a adăugat el.

Secretarul general a avertizat totodată asupra efectelor din punct de vedere sanitar, reamintind bilanţul grav al caniculei din 2003, care a făcut peste 70.000 de morţi.

''Ne aşteptăm la o creştere a deceselor în rândul persoanelor vârstnice şi cu probleme de sănătate'', a declarat el, în contextul în care episodul actual a provocat moartea mai multor persoane în Spania weekendul trecut.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.