Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizația pentru Cooperare Islamică intervine: Israelul să oprească atacurile barbare din Fâșia Gaza

IDF
bombardamente israel gaza

Organizaţia pentru Cooperare Islamică a cerut, duminică, oprirea imediată a ceea ce a descris ca fiind atacurile barbare ale Israelului în Gaza, acuzând că au loc ”crime sistematice” împotriva palestinienilor, în ostilităţile care durează de şapte zile, transmite Reuters.

Declaraţia organizaţiei a avut loc după o întâlnire virtuală în care Arabia Saudită a condamnat încălcarea sanctităţii siturilor sfinte musulmane şi evacuarea palestinienilor din casele lor din Ierusalimul de Est, informează News.ro.

Organizaţia formată din 57 de membri acuză Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite de inerţie.

Malaezia, Indonezia şi Brunei au emis duminică o declaraţie separată, transmisă pe Twitter de premierul Malaeziei, solicitând o reuniune de urgenţă a Adunării Generale a ONU.

Arabia Saudită, Bahrain şi Emiratele Arabe Unite au solicitat încetarea focului.

Emiratele Arabe Unite şi Bahrain au întrerupt anul trecut, împreună cu alte state arabe, un tabu de lungă durată în regiune, stabilind legături formale cu Israelul, cu aprobarea tacită a puterii de la Riad.

"Dezescalarea şi cel mai înalt grad de reţinere sunt importante pentru a evita intrarea regiunii în noi niveluri de instabilitate", a declarat ministrul de stat pentru cooperare internaţională al Emiratelor Arabe Unite, Reem al-Hashimy.

Atacurile israeliene efectuate duminică în centrul oraşului Gaza, înainte de răsărit, au adus duminică numărul morţilor în Gaza la 181, inclusiv 47 de copii, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii.

Israelul a raportat 10 morţi, inclusiv doi copii.

Militanţii palestinieni au început lunea trecută atacuri cu rachete asupra Israelului, după săptămâni de tensiuni din cauza unui proces în justiţie pentru evacuarea mai multor familii palestiniene în Ierusalimul de Est şi ca represalii pentru ciocnirile poliţiei israeliene cu palestinienii din apropierea moscheii Al-Aqsa, în luna sfântă a Ramadanului.

Israelul a ripostat cu atacuri aeriene şi de artilerie în Gaza dens populată.

Ministrul saudit de externe, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, a deschis şedinţa Organizaţia pentru Cooperare Islamică îndemnând comunitatea globală să pună capăt escaladării violenţei şi să reînvie negocierile de pace bazate pe o soluţie cu două state. Israelul vede tot Ierusalimul ca fiind capitala sa. Palestinienii doresc ca secţiunea estică să fie capitala unui viitor stat.

Anexarea Ierusalimului de Est de către Israel nu este recunoscută la nivel internaţional.

Surse ale Ministerului de Externe turc au declarat că ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu a cerut un mecanism internaţional de protecţie pentru civilii palestinieni, a declarat că Israelul ar trebui să fie tras la răspundere pentru crimele de război şi că Curtea Penală Internaţională ar putea juca un rol.

Omologul său iranian Mohammad Javad Zarif a îndemnat comunitatea internaţională să înceapă o campanie ”politică şi legislativă” împotriva Israelului, potrivit presei de stat iraniană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.