Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Organizaţia SOS Mediterranee cere ajutorul Franţei, Spaniei şi Greciei pentru debarcarea a sute de migranți

Agerpres.ro
naufragiu migranti

Organizaţia europeană SOS Mediterranee a făcut joi pentru prima dată apel la Franţa, Spania şi Grecia pentru a ajuta la găsirea unui port unde să poată fi debarcate 234 de persoane, migranţi salvaţi şi aflaţi în prezent la bordul navei umanitare Ocean Viking, înainte ca vremea să se răcească, informează AFP.

ONG-ul pentru operaţiuni de salvare pe mare este îngrijorat de posibilitatea declanşării unor "rafale de vânt puternice, a unor valuri înalte şi a scăderii temperaturii înainte de sfârşitul acestei săptămâni" şi subliniază într-un comunicat publicat joi că "proviziile încep să lipsească de la bord", potrivit Agerpres.

Începând cu prima sa operaţiune de salvare din 22 octombrie, SOS Mediterranee a adresat solicitarea, aşa cum face de obicei şi conform dreptului maritim, autorităţilor din zona de căutare, ale Libiei şi Maltei, fără a obţine răspuns, a anunţat directoarea şi cofondatoarea ONG-ului, Sophie Beau, joi, prin telefon.

Apoi, ONG-ul a abordat Italia, însă recenta schimbare de guvern de la Roma şi declaraţiile anti-migranţi ale liderilor săi nu lasă prea multe speranţe că se va obţine undă verde. "Ministrul (italian) de interne a vizat Ocean Viking în declaraţiile sale", a amintit Sophie Beau.

Matteo Piantedosi a anunţat într-adevăr că a emis o directivă ce avertizează forţele de poliţie şi autorităţile portuare că ministerul său ia în calcul o interdicţie de intrare în apele teritoriale pentru nava închiriată de SOS Mediterranee şi pentru nava germană a ONG-ului SOS Humanity.

Joi, cele două nave nu au primit un comunicat oficial cu privire la o astfel de decizie, însă "ele se confruntă deja cu un blocaj total în largul mării şi cu o interdicţie implicită de a intra în porturile italiene", a detaliat SOS Mediterranee.

În aceste condiţii, ONG-ul a făcut apel la autorităţile maritime ale Franţei, Spaniei şi Greciei, "care sunt cele mai capabile să-şi ofere asistenţa, să faciliteze desemnarea unui port sigur".

"Este pentru prima dată când ele sunt solicitate", a explicat Sophie Beau, care precizează că cererea a fost făcută miercuri seara. Joi, la prânz, SOS Mediterrane nu primise încă niciun răspuns.

Directoarea a insistat: "Nu-i solicităm Franţei să ne deschidă un port, ci să ne ajute să găsim o soluţie", cu prioritate în Italia sau Malta, statele cele mai apropiate de Ocean Viking, aflată în prezent la sud de Sicilia.

De la începutul anului, 1.765 de migranţi au dispărut în Mediterana, dintre care 1.287 în Mediterana centrală, cea mai periculoasă rută a migraţiei, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.