Singurul Exit Poll din Romania disponibil online, 06.12.2020 21.00. Au mai rămas 1 zile 20 ore 20 minute
 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Organizaţii ale pacienţilor acuză încălcări ale drepturilor şi solicită Avocatului Poporului să se sesizeze, iar Ministerului Sănătăţii să ia măsuri

agerpres.ro
spital medic ranit pacient

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC)din România reclamă încălcarea drepturilor pacienţilo, făcând referire la faptul că în continuare sunt internate doar urgenţele, că taţii nu-şi pot vedea copiii nou-npscuţi sau că mulţi pacienţi cronici nu au dreptul de a se prezenta la spitalele unde se tratau, acestea fiind unităţi COVID. COPAC reclamă inclusiv faptul că pacienţilor care mor de coronavirus li se expun si celelalte boli, anunță news.ro.

”Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România trage un semnal de alarmă asupra situaţiei continue de încălcare a drepturilor pacienţilor. Chiar dacă în alte domenii, lucrurile au fost relaxate, nu acelaşi lucru se întâmplă şi în sistemul de sănătate”, a transmis, joi, rintr-un comunicat de presă COPAC.

Citește și: Ministrul Sănătății anunță când ar putea izbucni al doilea val de coronavirus

Organizaţia a întocmit o listă de încălcări ale drepturilor pacienţilor:

- În continuare sunt internate doar urgenţele. Pacienţii sunt amânaţi până după 15 iunie.

- Aparţinătorii pacienţilor nu le este permis accesul în unităţile medicale nici în cazurile speciale care se justifica (persoane care nu se pot deplasa, naşteri, etc.). Tăticii nu îşi pot vedea copiii nici chiar dacă îşi fac testul COVID, iar unele mame îşi aşteaptă disperate micuţii abia după ce iese rezultatul la test.

- Pacienţii sunt puşi pe drumuri pentru a-şi lua tratamentul chiar dacă sunt cazuri care nu pot face acest lucru şi nu pot fi luate de familie.

- Pacienţii cu boli infecţioase (tuberculoză, HIV, hepatite) nu au acces în spitalele unde se tratau acestea fiind spitale COVID sau suport.

- Încălcarea confidenţialităţii diagnosticului pacientilor morţi de covid, prin menţionarea unor diagnostice precum HIV, schizofrenie, chiar şi după moarte.

Organizaţia transmite că, dacă în luna martie când nu seştia exact care va fi amploarea pandemiei, aceste măsuri erau justificate, în prezent trebuie să înceteze.

”Autorităţile trebuie să înţeleagă în acest moment că au de gestionat un sistem de sănătate cu mulţi pacienţi şi nu doar cu cei COVID. Ca de obicei, ne situăm într-o situaţie extremă: interzicem orice drept şi nu ne gândim niciun moment la binele pacienţilor. Se pare că ne-am pierdut şi bunul simţ şi orice urmă de umanitate în anumite cazuri, iar nouă ca reprezentanţi ai pacienţilor acest lucru ni se pare de neacceptat. NU mai acceptăm aceste încălcări de drepturi ale pacienţilor şi vă solicităm urgent să luaţi măsuri care să corecteze aceste lucruri, care în luna iunie 2020 nu mai au nicio justificare”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Citește și: Al doilea proces în care Dragnea vrea DIZOLVAREA PSD Teleorman îi aduce acestuia și PRIMA 'plimbare' la instanță după ridicarea stării de urgență

COPAC solicită Ministerului Sănătăţii să ia de urgenţă măsuri pentru a nu mai fi încălcare drepturile pacienţilor prin adoptarea unor reglementări care să găsească soluţii la aceste probleme expuse.

Totodată, COPAC roagă Avocatul Poporului să se sesizeze în acest caz de încălcare flagrantă a drepturilor pacienţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.