Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Orice ajutor e binevenit', spune secretarul general al LPF despre ordonanţa privind protecţia socială în sport

www.sport.hotnews.ro
justin Stefan, secretar LPF

Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Justin Ştefan, a declarat, joi, pentru AGERPRES, comentând Ordonanţa de urgenţă privind protecţia socială în sport adoptată de Guvernul României, că orice ajutor este binevenit în contextul pandemiei de coronavirus care a dus la suspendarea competiţiilor fotbalistice, anunţă Agerpres.

"Orice ajutor pe vremea asta este binevenit. Nu cred că pot exista pretenţii mai mari din partea unei categorii socio-profesionale cum sunt jucătorii de fotbal atâta timp cât toate lucrurile azi reprezintă o presiune pe sistemul de sănătate, pe vieţile oamenilor", a spus Justin Ştefan.

"Prin ordonanţa de azi se acoperă 75% din salariul mediu brut pe economie, adică 3.000 şi ceva de lei. În Liga I sunt salarii mai mari, dar până la urmă guvernanţii s-au raportat la salariul mediu pe economie, nu pot avea în vedere o categorie socio-profesională aparte. Aşa că orice ajutor este binevenit", a adăugat oficialul Ligii Profesioniste de Fotbal.

Miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern, a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Unul dintre articole vine în sprijinul activităţii sportive în sensul în care statul va interveni pentru a proteja cluburile afectate de măsurile preventive necesare pentru combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19), în principal cele care vizează suspendarea programului competiţional.

CITEȘTE ȘI: Descoperiri importante: Cum luptă sistemul imunitar cu noul coronavirus/ STUDIU

Private de o sursă importantă de venit, multe cluburi mici riscă să nu mai poată achita drepturile financiare ale sportivilor şi personalului tehnic auxiliar, ceea ce poate duce, pe termen mediu şi lung, la o involuţie accentuată a întregului fenomen sportiv din România.

Pentru a preveni o astfel de situaţie, Guvernul României a hotărât ca şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract de activitate sportivă să beneficieze de acelaşi prevederi ca şi persoanele care au încheiate contracte individuale de muncă.

Astfel, în eventualitatea că angajatorul s-ar vedea obligat să întrerupă colaborarea cu sportivii, statul ar interveni şi ar asigura un venit de minimum 75% din salariul aferent contractului individual de muncă sau din drepturile în bani aferente contractului de activitate sportivă, plăţi care vor fi suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj, sumă plafonată la nivelul de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6/2020 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

De asemenea, alţi profesionişti (kinetoterapeut, preparator fizic şi alte categorii asemănătoare) astfel cum sunt reglementaţi de Codul Civil, care întrerup activitatea total sau parţial în baza deciziilor emise de autorităţile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgenţă decretate, beneficiază din bugetul de stat de o sumă la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit pentru anul 2020.

O altă măsură care vine în sprijinul activităţii sportive este amânarea la plată a serviciilor de utilităţi - electricitate, gaze naturale, apă, servicii telefonice şi de internet precum şi de amânarea la plată a chiriei pentru imobilul cu destinaţie de sediu social şi de sedii secundare, pentru federaţiile sportive naţionale şi cluburile sportive care deţin certificat de identitate sportivă şi a căror activitate este afectată direct prin măsurile dispuse de autorităţile publice pentru prevenirea şi combaterea pandemiei determinate de infecţia cu COVID 19.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.