Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Orice căsnicie este mai bună pentru sănătate decât singurătatea. Ce spun experții români (Studiu)

sotie sot casnicie

O căsnicie, chiar și nefericită, este mai bună pentru sănătate decât singurătatea, arată un studiu recent. Persoanele care trăiesc împreună cu un partener au mai puține șanse de a avea un nivel ridicat de zahăr în sânge, care poate duce la diabet de tip 2 — indiferent cât de armonioasă sau nu este relația lor, potrivit cercetării.

Cuplurile își influențează reciproc comportamentul, inclusiv cel alimentar, mai spun experții. Plus că, ei susțin că în căsnicie, venitul este mai mare și poate duce, de asemenea, la un stil de viață mai sănătos. Nu este prima cercetare care sugerează acest lucru, problema fiind abordată și de alte studii anterioare. Potrivit acestora, mariajul poate duce la o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv o durată de viață mai lungă, mai puține accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord, un risc mai mic de depresie și o alimentație mai sănătoasă decât în cazul persoanelor singure, relatează Adevarul.

Ce arată studiul

Cercetătorii au analizat datele a peste 3.300 de adulți, cu vârste cuprinse între 50 și 89 de ani, scrie Daily Mail. Oamenii au fost întrebați dacă aveau un soț, o soție sau un partener care locuia cu ei, 76% dintre participanți fiind căsătoriți sau în concubinaj. De asemenea, li s-au pus întrebări pentru a examina nivelul de tensiune și de sprijin în cadrul relației. Experții au constatat că cei care erau căsătoriți sau trăiau împreună aveau niveluri de zahăr în sânge care erau în medie cu o cincime (21%) mai mici decât cei care erau singuri, divorțați sau îndurerați. Calitatea relației nu a făcut nicio diferență semnificativă în ceea ce privește nivelurile medii de glucoză din sânge, ceea ce, recunosc ei, a fost surprinzător, având în vedere constatările anterioare care sugerează că relațiile de sprijin sunt cele mai benefice.

Psihologul Mihai Copăceanu precizează că se constată puncte comune în comportamentul alimentar al ambilor parteneri de cuplu și implicit în cazul copiilor lor (în cazul în care aceștia există). Totuși, acesta subliniază că influența nu este întotdeauna pozitivă și că, de multe ori, dacă un partener are o alimentație nesănătoasă, același lucru se va observa și la cel cu care are o relație. „Încurajăm o susținere reciprocă când vorbim de renunțarea la unele obiceiuri nesănătoase și suntem încântați când observăm succese. Dar în principiu întreaga familie mănâncă la fel”.

Și psihoterapeutul Bogdan Morar atrage atenția asupra problemelor pe care căsătoriile nefericite le pot aduce: stres, depresie, anxietate, abuz de substanțe sau chiar moarte, în situațiile extreme și punctează că este important „să găsim de la început modalități de a reduce sau de a evita toxicitatea relațională”.

Tot el subliniază că nu există relație sau căsnicie fără tensiuni sau certuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.