Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ororile Holocaustului în centrul unui roman grafic bazat pe mărturiile supravițuitorilor

holocaust

Un artist polonez aduce în centrul atenţiei ororile Holocaustului într-un roman grafic bazat pe mărturii ale supravieţuitorilor şi publicat pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a muzeului înfiinţat în fostul lagăr de concentrare unde aceştia au fost ţinuţi prizonieri, informează luni Reuters potrivit Agerpres.

''Chleb wolnosciowy'' (''Pâinea Libertăţii'') conţine mărturiile a 11 prizonieri din lagărul Majdanek, în estul Poloniei, unde se estimează că şi-au pierdut viaţa 80.000 de persoane, cei mai mulţi evrei. În total, mai mult de trei milioane de evrei polonezi au murit în timpul Holocaustului.

"Am vrut să spună poveştile adevărate, aşa cum... şi în zilele noastre deseori nu vrem să vedem lucrurile care ne privesc. Aşa şi în acele vremuri, lumea nu dorea să vadă ce se întâmpla în lagăre", a declarat pentru Reuters autorul cărţii, Pawel Piechnik.

Sintagma ''Chleb wolnosciowy'' era folosită de prizonieri pentru a se referi la pâinea preparată în afara graniţelor lagărului, evocând dorinţa acestora de libertate.

"(Cartea) arată condiţiile inumane în care erau ţinuţi prizonierii, dar arată totodată că, deşi se confruntau cu foametea, erau capabili să arată empatie, cooperare şi compasiune", a spus Agnieszka Kowalczyk-Nowak, purtătoarea de cuvânt a Muzeului de Stat Majdanek.

Muzeul a fost fondat în noiembrie 1944, la doar câteva luni după ce naziştii au lichidat lagărul, aflat de la periferia oraşului Lublin, când trupele sovietice se apropiau.

Un număr de 15 afişe reproducând pagini din carte au fost expuse în centrul oraşului Lublin, formatul de roman grafic al volumului stârnind interesul tinerilor trecători.

"Trebuie să ajungi la oameni prin imagini... Textul poate să nu prezinte interes (pentru noua generaţie)", a spus Paulina Szyszko, o absolventă de liceu, în vârstă de 18 ani.

"... Poate avea potenţialul de a rămâne în memoria acestora şi de a-i marca mai profund în acest fel", a adăugat tânăra

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.