Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OSDO - Bombardamentele continuă lângă Damasc

Confruntările între forţele siriene proguvernamentale şi rebeli continuau joi în apropiere de Damasc, în a şaptea zi a unui armistiţiu din ce în ce mai ameninţat de încălcări, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP, potrivit agerpres.

"Luptele continuă între trupele regimului şi aliatul său, Hezbollahul libanez, pe de o parte, şi grupări rebele şi combatanţi ai Fatah al-Sham (fosta ramură siriană a Al Qaida), pe de alta, în regiunea Wadi Barada", a indicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman.

Citeşte şi: François Hollande cere Damascului 'respectarea deplină' a armistiţiului

Wadi Barada, un sector-cheie al rebelilor unde se află principalele surse de aprovizionare cu apă potabilă a capitalei Damasc şi împrejurimilor sale, este vizat de forţele proregim, care încearcă să-l preia sub controlul lor.

Forţele regimului au lansat miercuri seara "zeci de lovituri aeriene şi tiruri de artilerie asupra sectoarelor din Wadi Barada, omorând" un reprezentant al echipelor de urgenţă, potrivit OSDO.

Turcia, care sprijină rebelii, şi Rusia, aliată a Damascului, au mediat un acord care a permis intrarea în vigoare la 30 decembrie a unui nou armistiţiu. Chiar dacă luptele au încetat în majoritatea regiunilor, acestea continuă totuşi la Wadi Barada.

Regimul îi acuză pe rebeli de "contaminarea cu motorină" a rezervelor de apă şi de tăierea reţelei de alimentare a Damascului, care se confruntă cu grave penurii de apă potabilă începând cu 22 decembrie. Acesta susţine de asemenea că gruparea jihadistă Fatah al-Sham (fostă ramură a Al Qaida în Siria), exclusă din armistiţiu, este prezentă în Wadi Barada, fapt negat de insurgenţi.

Citeşte şi: Patru americani de culoare, ARESTAŢI după ce s-au filmat MALTRATÂND un adolescent alb / VIDEO

Forţele regimului au bombardat miercuri seara numeroase zone în Ghouta estică, în apropiere de Damasc, ucigând trei insurgenţi, precum şi sectorul rebelilor din Rashidin, la vest de Alep, omorând un insurgent, potrivit OSDO.

Această nouă încetare a ostilităţilor, care a fost precedată de mai multe armistiţii în cei şase ani de conflict, este menită să deschidă calea unor negocieri de pace, prevăzute pentru sfârşitul lunii ianuarie, la Astana, în Kazahstan, dar aceste negocieri sunt ameninţate, potrivit Turciei, de încălcarea armistiţiului de către regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.