Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șoselele sunt infernul României: Aproape 1.800 de români au murit anul trecut, iar alții 3.800 au fost grav răniți în accidente

accident olt

Neasigurarea la schimbarea direcţiei şi neacordarea de prioritate sunt cele mai încălcate reguli de către utilizatorii de trotinete, iar în cazul motocicliştilor neasigurarea şi deplasarea cu viteza excesivă, informează Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), care citează statisticile Inspectoratului General al Poliţiei Române - IGPR, srie Agerpres.

Pe de altă parte, principala regulă pe care conducătorii de autovehicule o încalcă, în ceea ce priveşte conducătorii de trotinete, este nepăstrarea distanţei laterale faţă de aceştia atunci când îi depăşesc.

În anul 2021, au fost înregistrate 21 de accidente rutiere grave în care au fost implicaţi conducătorii de trotinete, 19 dintre acestea fiind produse cu vinovăţia acestora, arată datele IGPR. În urma producerii accidentelor rutiere, 14 conducători de trotinete au fost răniţi grav.

Printre cele mai încălcate reguli în cazul bicicliştilor sunt neatenţia la drum şi consumul de alcool, iar în cazul pietonilor traversarea neregulamentară.

Conform sursei citate, anul trecut, au fost înregistrate 414 accidente rutiere grave în care au fost implicaţi motociclişti, 259 dintre acestea fiind produse cu vinovăţia acestora. În urma producerii acestor accidente rutiere, au decedat 100 de motociclişti, iar 336 au fost răniţi grav.

În general, principalele reguli rutiere pe care le încalcă motocicliştii sunt neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers şi viteza excesivă/neadaptată. De altfel, în 2021 au fost aplicate 684 de sancţiuni contravenţionale motocicliştilor, pentru încălcarea regulilor de circulaţie, respectiv 1.008 sancţiuni conducătorilor de mopede.

Pe de altă parte, principalele reguli pe care conducătorii de autovehicule le încalcă, în ceea ce priveşte motocicliştii, sunt neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers şi neacordarea priorităţii.

În 2021 au fost înregistrate 584 de accidente rutiere grave în care au fost implicaţi biciclişti, 455 dintre acestea fiind produse cu vinovăţia acestora, arată datele IGPR. În urma acestor accidente, au decedat 153 de biciclişti, iar 433 au fost răniţi grav.

Principalele reguli rutiere pe care le încalcă bicicliştii sunt: neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers, vizibilitatea redusă şi consumul de alcool (mai ales în mediul rural).

De altfel, anul trecut au fost aplicate 41.003 sancţiuni contravenţionale bicicliştilor, pentru încălcarea regulilor de circulaţie.

De cealaltă parte, principala regulă pe care conducătorii de autovehicule o încalcă, în ceea ce priveşte bicicliştii, este nepăstrarea distanţei laterale.

Anul trecut au fost înregistrate 1.748 de accidente rutiere grave în care au fost implicaţi pietoni, 999 dintre acestea fiind produse cu vinovăţia acestora. În urma producerii acestor accidente rutiere, au decedat 616 pietoni şi 1.200 au fost răniţi grav.

Principalele reguli pe care le încalcă pietonii sunt: traversare neregulamentară şi circulaţia pe partea carosabilă. De altfel, în anul 2021 au fost aplicate 73.006 de sancţiuni contravenţionale pietonilor, pentru încălcarea regulilor de circulaţie.

Potrivit sursei citate, în ansamblu, toate greşelile participanţilor la trafic au condus, anul trecut, la un total de 4.912 accidente grave, soldate cu decesul a 1.779 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.787.

Având în vedere tot acest context, pentru al şaptelea an consecutiv, campania naţională de siguranţă şi prevenţie rutieră "Fii treaz la volan!" revine cu sfaturi pentru participanţii la trafic. În acest an, proiectul este construit în jurul temei "Împarte drumul!", adresându-se atât şoferilor, cât şi pietonilor, bicicliştilor, motocicliştilor şi utilizatorilor de trotinete.

Astfel, în perioada 15 iulie - 30 septembrie 2022, toţi participanţii la trafic vor afla mai multe despre cum să împartă drumul şi de ce elemente de siguranţă trebuie să ţină cont în interacţiunea lor cu ceilalţi.

Demersul "Fii treaz la volan!" este iniţiat de APPA - Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor şi se derulează cu sprijinul UNSAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, BAAR - Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România şi UNSICAR - Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.