Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ Senatul a respins OUG privind alegerile anticipate! Actul normativ va fi trimis la Camera Deputaților

senat plen

Ordonanța de urgență care reglementează alegerile parlamentare anticipate a fost respinsă, miercuri, în plenul Senatului.

Au fost 86 de voturi pentru, 34 impotriva, astfel incat OUG pe alegerile anticipate sa fie respinsă.

Actul normativ va fi trimis la Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, în cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, că prin OUG pe reglementarea alegerilor anticipate „se încalcă voința cetețenilor” și „se deturnează scorul în favoarea partidelor mari la alegeri”, motiv pentru care ALDE nu va vota pentru adoptarea acestui act normativ.

Senatorul PSD, Șerban Nicolae, a precizat,  de altfel, că „Guvernul Orban, numit de popor Guvernul Gaură sau Bau, nu a dorit să intre in vigoare aceste acte normative”, pentru că altfel nu ar fi apelat la o procedura viciosă, și anume „o OUG neconstituțională, care să nu intre în vigoare”.

Citește și: Ultima zi de audieri pentru Guvernul Orban 2: Cinci miniștri dau explicații în fața parlamentarilor! Până acum doar trei au fost norocoși

Ludovic Orban a declarat că parlamentarii nemulțumiți de ordonanța de urgență privind alegerile anticipate poate fi modificată atunci când intră în procedură legislativă, însă aleșii nu pot respinge din start actul normativ. Premierul a spus că speră să audă argumente, nu „declarații beligerante”.

Ordonanţa de urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ.

Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora.

De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât in prezent.

În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare.

Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, după ce mai întai a ajuns la Senat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.