Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OUG privind perdelele forestiere a fost adoptată

camera deputatilor

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/ 2016 pentru modificarea Legii privind perdelele forestiere de protecţie, care prevede, printre altele, obligativitatea înfiinţării de astfel de suprafeţe împădurite de către RNP Romsilva pe terenuri proprietate publică a statului.

Actul normativ prevede abrogarea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică în vederea realizării perdelelor forestiere, prevăzută de Legea nr.289/ 2002, urmând ca aceasta să se realizeze potrivit prevederilor Legii nr.255/ 2010. Motivaţia acestor modificări este că, în prezent, există două proceduri de expropriere şi toate exproprierile trebuie să se realizeze conform Legii 255/2010 pentru toate tipurile de perdele forestiere. Proiectul prevede realizarea de perdele forestiere de protecţie a terenurilor agricole, în zonele secetoase ale ţării, precum şi perdele forestiere antierozionale în toate zonele României, pe terenuri aflate în diferite grade de degradare, conform Agerpres.

Perdelele forestiere de protecţie se administrează prin ocoalele silvice de stat din structura Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva. Autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură şi structurile teritoriale de specialitate ale acesteia organizează controlul asupra modului în care se aplică regimul silvic în perdelele forestiere de protecţie, mai stabileşte proiectul. Actul normativ a fost susţinut de grupul parlamentar al PSD. ''Noi, social-democraţii, considerăm că această lege este extrem de importantă şi când spun aceasta o dovedesc prin fapte. În anul 2014, cât timp am fost ministru, s-au realizat singurele perdele forestiere din ultimii 10 ani, respectiv 29,69 de hectare, şi acest lucru a fost posibil pentru că era terenul statului. Problemele mari veneau odată cu identificarea proprietarului şi cu exproprierea. Prin această nouă formă a legii, nu mai trebuie să ne îngrijorăm, banii se pun deoparte în cont, chiar dacă nu se identifică proprietarul, iar în momentul în care se identifică i se plătesc banii, deci se dă drum liber astfel încât aceste perdele forestiere să se realizeze'', a declarat deputatul PSD Doina Pană, citată într-un comunicat al PSD.

 

Camera Deputaţilor este for decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.