DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

OUG votată: SUMELE până la care sunt ASIGURAȚI în caz de concediu medical românii fără venituri SCAD de patru ori

smartradio.ro
spital pacient coronavirus

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanță care aduce modificări în calculul concediilor medicale ale persoanelor fără venituri. Autoritățile susțin că astfel nu scad indemnizațiile și se modifică doar plafonul maxim până la care se pot asigura persoanele fără venituri.

Guvernul a aprobat miercuri Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, pentru stabilirea unor măsuri cu privire la acordarea concediilor medicale, precum și pentru modificarea art. 299 alin. (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, conform Mediafax.

 

Modificările îi vizează pe românii fără venituri. Practic, se schimbă baza lunară de la care se calculează suma acoperită în cazul unui concediu medical. Ei vor fi acoperiți în limita valorică a trei salarii minime brute pe țară, și nu 12 salarii ca până în prezent.

Excepție este în cazul concediilor de maternitate care au dreptul tot la 12 salarii minime brute pe țară garantate în plată.

Ordonanța de Urgență mai stabilește că asigurații au dreptul la concedii pentru îngrijirea copilului cu probleme medicale până la 18 ani, nu până la 16 ani, așa cum a fost până în prezent.

O altă modificare îi vizează pe românii care se deplasează în zone cu epidemii. Când revin în țară și intră în carantină, aceștia vor avea indemnizație doar cinci zile, nu 14 zile, așa cum a fost până acum.

„Este o măsură de responsabilizare, statul plătește 14 zile oricui se întoarce dintr-o zonă de carantină... dacă știe că se expune unui risc, la întoarcere cuantumul scade pentru a descuraja un comportament de călătorie”, a explicat președintele CNAS, Adrian Gheorghe.

Noua OUG prevede și amenzi cuprinse între 1.000 de lei și 11.000 de lei, în funcție de abaterea descoperită.

Modificările au fost făcute pentru echilibrarea bugetului, iar impactul bugetar urmează să fie stabilit. Vechile reglementări au fost stabilite în 2017 când salariul minim era 1.450 de lei. În prezent salariul minim este 2.300 de lei. Mii de persoane vor fi afectate de noua ordonanță a Guvernului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.