Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Final de epopee în Grecia

grecia acropole

Grecia şi creditorii internaţionali au ajuns la un acord marţi, după negocieri maraton care au durat toată noaptea, au anunţat oficialii eleni, în condiţiile în care Atena trebuie să achite în 20 august o datorie de 3,2 miliarde de euro către BCE, transmite Reuters.

După 23 de ore de negocieri, care au început luni după amiază, oficialii eleni au ieşit epuizaţi din hotelul unde s-au desfăşurat negocierile, în centrul Atenei, anunţând că cele două părţi au ajuns la un acord privind detaliile acordului, deşi rămân de rezolvat câteva probleme minore. 

Valoarea celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară este estimată la 86 miliarde de euro (94,75 miliarde de dolari) dar încă nu există confirmări oficiale ale acestei sume. 

Oficialii eleni se aşteaptă ca acordul să fie ratificat de Parlament miercuri sau joi, urmând să fie examinat vineri de miniştrii de Finanţe din zona euro, ceea ce va permite Greciei să primească prima tranşă până în 20 august, când trebuie să achite o datorie de 3,2 miliarde de euro către BCE.

Conform surselor din apropierea negocierilor, Grecia are ca obiectiv obţinerea unui excedent bugetar primar, excluzând costurile cu serviciul datoriei, din 2016. Anterior, ţintele indicau un excedent bugetar primar de 0,25% din PIB în 2015, un plus de 0,5% din PIB în 2016, 1,75% din PIB în 2017 şi 3,5% din PIB în 2018, susţin surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. 

Unul din subiectele sensibile îl reprezintă modul în care se va realiza recapitalizarea băncilor elene şi cum va fi gestionată problema creditelor neperformante.

Autorităţile de la Atena vor să înfiinţeze o bancă de rebuturi (bad bank) pentru a rezolva problema, în timp ce creditorii internaţionali cer vânzarea lor către fondurile specializate. Rata creditelor neperformante reprezenta aproximativ 35% din totalul portofoliului de împrumuturi în primul trimestru din 2015 iar procentul ar urma să crească din cauza declinului economiei şi a impunerii restricţiilor asupra mişcărilor de capital.

Economia Greciei a reintrat în recesiune în primul trimestru din 2015, înregistrând un declin de 0,2%, după o scădere de 0,4% în precedentele trei luni, a anunţat recent Oficiul Central de Statistică (ELSTAT).

În 2014, economia a ieşit din recesiunea care a durat şase ani, înregistrând un avans de 0,8%, dar turbulenţele din ultimele luni au afectat evoluţia PIB-ului.

Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.