Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pacienţii cu diagnostic recent de cancer au un risc mai mare de complicaţii asociate COVID-19

smartradio.ro
spital pacient coronavirus

Persoanele cu antecedente de cancer au un risc mai mare de complicaţii asociate COVID-19, se arată în două studii realizate de grupul Real-World Epidemiology, din cadrul institutului IDIAP Jordi Gol din Barcelona, care au analizat datele a 366.000 de pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, în primul caz, şi a 4,5 milioane de persoane, în al doilea caz, relatează miercuri EFE.

Primul este un studiu descriptiv care include datele a 366.050 de persoane din SUA şi Catalonia (Spania) diagnosticate cu COVID-19, dintre care 119.597 care au fost spitalizate aveau şi antecedente de cancer.

Studiul descrie caracteristicile acestor pacienţi, inclusiv vârsta şi genul, tipurile de cancer, prezenţa altor boli şi complicaţiile asociate COVID-19.

Cercetătorii au comparat aceste date cu cele ale altor 67.743 de persoane cu antecedente de cancer spitalizate pentru gripă înainte de pandemia şi au observat că tipurile de cancer limfatic (non Hodgkin şi leucemie) erau mai frecvente la cei care contractaseră COVID-19, decât la restul populaţiei şi că pacienţii cu cancer care se îmbolnăveau de COVID-19 riscau să aibă mai multe complicaţii decât cei care aveau cancer şi gripă.

Al doilea studiu s-a desfăşurat pe baza datelor din primul val al pandemiei în rândul a peste 4,5 milioane de adulţi rezidenţi în Catalonia, dintre care 260.667 (circa 6 %) fuseseră anterior diagnosticaţi cu cancer.

Potrivit studiului, cancerul este corelat cu o creştere a riscului de îmbolnăvire, spitalizare şi deces de COVID-19.

Elena Roel, autoarea principală a studiului şi cercetătoare la Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primaria (IDIAP Jordi Gol), a confirmat că aceste asocieri au fost mai semnificative la pacienţii cu diagnostic recent de cancer şi la pacienţii cu cancer limfatic, potrivit Agerpres.ro.

De exemplu, probabilitatea de spitalizare şi deces de COVID-19 a fost cu 151 % şi respectiv 73 % mai mare la pacienţii cu cancer limfatic, faţă de cei care nu sufereau de cancer.

Rezultatele studiului susţin ideea că "persoanele cu antecedente de cancer sunt un grup vulnerabil la COVID-19" şi că trebuie "prioritizate strategiile preventive, precum vaccinarea", a subliniat Talita Duarte Salles, cercetătoare la IDIAPJGol şi coordonatoare a studiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.