Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pacientul român cere și merită transparență maximă

FACIAS
FACIAS

România a rămas, în continuare, țara în care infecțiile nosocomiale sunt ascunse, nu doar de ochii publicului, ci și de ai autorităților. Este o situație pe care miniștrii Sănătății care s-au perindat la conducerea instituției au recunoscut-o deschis, dar nu au făcut nimic ca să o remedieze. Așa s-a ajuns ca la noi în țară, în spitale în care condițiile nu sunt ca în vestul Europei, rata infecțiilor nosocomiale să fie de 2%, față de media europeană de 8%.

Prin demersurile făcute de FACIAS la Ministerul Sănătății, INSP, ANMCS, ca urmare a numeroaselor sesizări primite privind infecțiile nosocomiale, am descoperit că practica neraportării infecțiilor din spitale este în continuare foarte răspândită. Iar motivele sunt de la neaplicarea sancțiunilor legale, până la capacitatea redusă a laboratoarelor pentru diagnosticul IAAM sau lipsa personalului.

FACIAS a decis să monitorizeze îndeaproape modul în care va fi implementat cel mai nou proiect lansat de Ministerul Sănătății în acest domeniu. Este vorba despre apelul pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru realizarea de ambulatorii de specialitate sau dotarea cu echipamente și materiale destinate reducerii riscurilor infecțiilor asociate asistenței medicale. În cadrul acestui program vor exista 25 spitale publice care vor putea fi finanţate, având un buget estimativ al apelului este de 150.375.000 Euro. Proiectele pot fi depuse în perioada: 25 septembrie-30 noiembrie 2022, iar contractele câștigătorilor vor fi semnate în trimestrul II al anului 2023. Mai multe informații pot fi regăsite aici.

Prin acest proiect trebuie să aflăm care este realitatea. Pentru că nu este cea prezentată în ultimii ani de autorități, așa cum chiar ele recunosc. În țara noastră se află 331 spitale care fac raportări privind infecțiile nosocomiale: în perioada 2018-2020 s-au raportat, cumulat, 195 decese având drept cauză IAAM, iar în 2021 au fost raportate 216 astfel de decese.

76% din repondenți spun că au fost afectați de nosocomiale - ei sau cunoștințe.

Asta în condițiile în care 20% din cetățenii care au răspuns chestionarului FACIAS privind situația infecțiilor nosocomiale au spus că au fost infectați pe parcursul spitalizării, și 56% că au rude sau cunoștințe care au contactat astfel de infecții în spital. Iar peste 96% dintre respondenți au cerut de urgență emiterea normelor de aplicare pentru Legea privind infecțiile nosocomiale.

FACIAS, conform scopului statutar, dar și prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetățenilor și urmărește asigurarea transparenței în funcționarea instituțiilor statului, ca principiu al democrației și statului de drept.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.