Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pakistanul vrea să adere la un grup de state împotriva proliferării nucleare

atentat pakistan

Pakistan, singurul stat musulman care deţine arma atomică, a depus cerere de aderare la Grupul Furnizorilor Nucleari (NSG), al statelor furnizoare de tehnologii nucleare civile, al cărui scop este prevenirea proliferării armelor nucleare, a informat vineri Ministerul de Externe de la Islamabad, potrivit AFP. Pakistanul, care deţine de la sfârşitul anilor 1990 arma nucleară, la fel ca şi rivalul său India, încearcă să-şi mărească producţia de electricitate cu ajutorul centralelor nucleare, pentru a pune capăt crizei energetice care îi frânează creşterea economică, anunţă Agerpres.

 

'Aderarea Pakistanului ar consolida suplimentar obiectivele de neproliferare ale NSG prin includerea unui stat dotat cu capacităţi nucleare care aderă la normele şi bunele practici ale NSG', se arată în cererea autorităţilor pakistaneze, făcută publică de Ministerul de Externe de la Islamabad.

 

Decizia de a solicita aderarea la NSG - care facilitează accesul şi vânzarea de tehnologii nucleare - demonstrează 'sprijinul Pakistanului faţă de eforturile internaţionale de prevenire a proliferării de arme de distrugere în masă', subliniază textul menţionat.

 

Pakistanul a contactat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) pentru a-i comunica intenţia sa de aderare la NSG şi de a respecta normele AIEA în ce priveşte neproliferarea armelor nucleare.

 

Pakistanul a anunţat în august 2015 începerea lucrărilor de construcţie, în parteneriat cu China, a două noi centrale nucleare, un proiect cifrat la cel puţin 10 miliarde de dolari. Cele două centrale vor fi construite în apropiere de Karachi (sud), urmând să intre în funcţiune în 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.