Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Palestinienii anunță că începe RĂZBOIUL, dacă Donald Trump mută ambasada SUA în Ierusalim

Jurnalistii.ro
steag palestina

Preşedinţia Autorităţii Palestiniene a avertizat vineri în legătură cu efectele distrugătoare ale recunoaşterii de către Statele Unite a Ierusalimului drept capitală a Israelului sau ale transferării ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, notează AFP.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că recunoaşterea americană a Ierusalimului drept capitală a Israelului "va distruge procesul de pace", scrie agerpres.ro.

Citește și: S-a aflat! Cât de bogat este secretarul de stat Raed Arafat și ce venituri are acesta

"Recunoaşterea americană a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi transferul ambasadei americane la Ierusalim implică acelaşi grad de pericol pentru viitorul procesului de pace şi împing regiunea înspre instabilitate", a afirmat Nabil Abu Rudeina.

Preşedinţia Autorităţii Palestiniene s-a exprimat în contextul în care preşedintele american, Donald Trump, trebuie să decidă în scurt timp dacă transferă ambasada ţării sale de la Tel Aviv la Ierusalim.

Citește și: Lovitură pentru Gabriela Firea! Refuzul care îi dă peste cap planurile

Palestinienii consideră Ierusalimul de Est, pe care Israelul l-a ocupat şi anexat, drept capitala statului la care aspiră şi se opun oricărui act ce ar legitima ocuparea de Israel a acestei părţi din Oraşul Sfânt.

Fără să menţioneze explicit preşedintele american sau Statele Unite, Nabil Abu Rudeina afirmase mai devreme în cursul zilei de vineri că orice soluţie justă în Orientul Mijlociu trece prin recunoaşterea Ierusalimului de Est drept capitala unui viitor stat palestinian.

Citește și: Declaraţii incendiare făcute de omul săptămânii în Parlamentul European! Reacţii pe subiectele momentului

"Prin Ierusalimul de Est, cu locurile sale sfinte, începe şi se încheie orice soluţie sau orice proiect care poate salva regiunea de la distrugere", a declarat el într-un comunicat dat publicităţii de agenţia oficială de presă Wafa.

ONU nu a recunoscut anexarea Ierusalimului de Est şi consideră că statului final al oraşului trebuie negociat. Ambasadele străine sunt instalate la Tel Aviv. Israelul proclamă că întreg Ierusalimul este capitala sa "indivizibilă".

Citește și: Bugetarii nu se așteptau la asta! Cu câte la va scădea salariul de la 1 ianuarie – procent semnificativ

O lege a Congresului american adoptată în 1995 prevede că reprezentanţa diplomatică a Washingtonului în Israel trebuie să se afle la Ierusalim. De două decenii însă, o clauză derogatorie, semnată la fiecare şase de toţi preşedinţii americani succesivi, permite executivului american să blocheze aplicarea sa.

Donald Trump trebuie să decidă foarte rapid dacă va recurge din nou la această clauză, cum a făcut prima dată în iunie în pofida promisiunilor sale repetate din campania electorală că va muta ambasada la Ierusalim.

Citește și: Previziunile s-au adeverit: Cine ar putea face plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu .

Decizia este foarte aşteptată, statului Ierusalimului fiind una dintre chestiunile spinoase ale conflictului israeliano-palestinian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.