Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pământul se topește! Record de căldură și în China: 52,2 grade Celsius, după ce în urmă cu şase luni înregistra o minimă record: - 53 de grade C

canicula

O localitate îndepărtată din nord-vestul arid al Chinei a îndurat duminică temperaturi de peste 52 de grade Celsius, stabilind astfel un record pentru o ţară care în urmă cu doar şase luni era la cealaltă extremă şi se lupta se lupta cu temperaturi de minus 50 de grade Celsius, relatează Reuters, informează News.ro.

Temperaturile din comuna Sanbao, în depresiunea Turpan din Xinjiang, au urcat până la 52,2 grade Celsius duminică, a relatat luni publicaţia oficială Xinjiang Daily. Acest record de căldură este aşteptat să persiste cel puţin încă cinci zile.

Temperatura înregistrată duminică a depăşit recordul anterior de 50,3C, măsurat în 2015 în apropiere de Ayding, în aceeaşi depresiune Turpan, o zonă vastă cu dune de nisip şi lacuri secate aflată la peste 150 m sub nivelul mării.

Începând din aprilie, ţări din Asia au fost afectate de mai multe runde de temperaturi record, alimentând îngrijorările privind capacitatea lor de a se adapta la o climă în schimbare rapidă. Obiectivul de a menţine încălzirea globală pe termen lung în limita a 1,5 grade Celsius este tot mai departe de a fi atins, spun experţii în domeniul climei.

Temperaturile ridicate şi prelungite din China au pus la încercare reţelele electrice şi culturile, iar îngrijorările legate de o posibilă repetare a secetei de anul trecut, cea mai severă din ultimii 60 de ani, sunt din ce în ce mai mari.

China nu este străină de variaţiile dramatice ale temperaturilor de-a lungul anotimpurilor, dar aceste variaţii sunt din ce în ce mai mari.

A fost și rece

La 22 ianuarie, temperaturile din Mohe, un oraş din provincia Heilongjiang din nord-estul ţării, au coborât la minus 53 de grade Celsius, potrivit biroului meteorologic local, depăşind precedentul minim istoric al Chinei, de minus 52,3 grade Celsius, stabilit în 1969.

De atunci, cele mai abundente ploi din ultimul deceniu au lovit centrul Chinei, devastând lanurile de grâu într-o zonă cunoscută ca fiind grânarul ţării.

În această săptămână, Statele Unite şi China încearcă să relanseze eforturile de combatere a încălzirii globale, trimisul special al SUA pentru climă, John Kerry, purtând la Beijing discuţii cu omologul său chinez, Xie Zhenhua.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.