Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pandemia a dus la o evoluție atipică a consumului de medicamente în România - S-a cumpărat paracetamol în exces și aproape medicamente pentru boli cronice

Everyday Health
medicamente fecale tratament

Pandemia a generat o evoluție atipică a consumului de medicamente în România, cu achiziții de panică a unor produse precum paracetamol sau ibuprofen, în timp ce la tratamentele de uz cronic s-a înregistrat o scădere periculoasă, arată Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER), într-o analiză transmisă 360medical.ro.

Potrivit datelor PRIMER, ieșirile de medicamente din farmacii și spitale au totalizat în primul trimestru din 2020 o valoare de 1 miliard de euro, în creștere cu 2,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Însă consumul de medicamente a înregistrat o evoluție atipică, “un rezultat al trecerii prin pandemia de coronavirus”.

Citește și: Lista persoanelor cu funcţii de conducere din Arad care au plătit la PSD pentru menţinerea în funcţii - Supărările generate de inegalitatea cotizaţiilor - dosar

Astfel, creșterea s-a înregistrat exclusiv pe segmentul de medicamentele eliberate fără prescripție (OTC) și pe cel de suplimente alimentare, valoarea acestora avansând cu 25% – cea mai mare creștere din ultimii 10 ani, menționează patronatul.

“Creșterile sunt extrem de mari pe zona de paracetamol și ibuprofen (simplu și combinații), duble față de aceeași perioada a anului 2018, un avans cu 40% față de trimestrul I din anul 2019. Această evoluție este un semn că pacienții și-au procurat din panică stocuri foarte mari, de teama de a nu rămâne fără aceste medicamente, care tratează simptomele de răceală și gripă, deci inclusiv cele cauzate de SARS-CoV-2; mai mult ca sigur că aceste rezerve le vor ajunge de fapt câțiva ani, dacă nu chiar vor expira”, se arată în analiza PRIMER.

Organizația precizează că achizițiile făcute din panică au creat un gol de stoc de paracetamol la începutul lunii aprilie, gol pe care fabricanții au reușit să-l acopere.

“Ceea ce este grav este că se înregistrează o scădere periculoasă a consumului de medicamente de uz cronic cu peste 8%, o dovadă în plus că peste 8 milioane de pacienți cronici au avut un acces redus la medicația lor zilnică. Unii pacienți au avut stocuri acasă, alții însă au rămas fără medicamente pentru 1-2 luni, fapt care mai mult ca sigur a dus la agravarea bolilor existente”, menționează patronatul.

Potrivit organizației, această situație a continuat în lunile aprilie și mai, când a continuat starea de urgență, însă datele statistice vor fi disponibile în iunie.

“Scăderile consumului sunt în special în sfera medicamentelor care tratează boli cardiovasculare (scădere cu peste 10%), pulmonare, reumatologice, digestive și ale sistemului nervos central”, precizează PRIMER.

Evoluția consumului de medicamente poate crea reacții paradoxale pentru tot restul anului, cu impact in noul sezon de iarnă, cand este posibil un nou val de infecții virale, consideră patronatul.

Astfel, consumul de paracetamol și ibuprofen ar putea să scadă, pentru ca populația are deja stocuri, în timp ce consumul de medicamente cronice va crește, pentru că pacienții își vor achiziționa rezerve.

“Genul acesta de evoluție, în ‘dinți de fierăstrău’, va genera distorsiuni la producători, care nu vor ști câtă producție să planifice, existând riscul să apară fie situații de gol de stoc, fie de suprastocare, ambele nedorite”, arată patronatul.

Analiza vine după ce datele publicate de companiile de profil au arătat că, în primul trimestru din acest an, consumul de medicamente din România a crescut cu 9,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, fiind eliberate din farmacii 179,1 milioane de cutii.

RECOMANDĂRILE PRIMER

Patronatul transmite mai multe recomandări pentru autorități și pentru populație.

Astfel, statul ar trebui să constituie o rezervă strategică de medicamente care trateaza simptomele Covid-19 pentru 1 milion de pacienți, pentru a evita lipsuri în sezonul de iarnă 2020/2021.

O alăt măsură necesară este urmărirea mișcărilor de medicamente folosind datele statistice de la companiile care fac cercetare de piață (IQVIA, Cegedim), pentru o mai bună anticipare a golurilor de stoc.

De asemenea, patronatul consideră că statul trebuie să renunțe la introducerea generalizată a prescripției pe 3 luni, care poate duce în plan imediat la un gol de stoc incontrolabil.

“Recomandarea către populație rămâne aceeași, și anume să renunțe la a-și crea rezerve de medicamente și să se sfătuiască cu medicul sau farmacistul atunci când lipsește un medicament, dar și despre procurarea online a unor produse așa-zis “miraculoase” împotriva Covid-19, pentru a nu deveni victimele unor escrocherii”, mai arată PRIMER.

PRIMER reunește cele mai importante 19 situri de fabricație de medicamente din România, cu o capacitate cumulată instalată de producție anuală de peste 10 miliarde de unități terapeutice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.