Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Lista persoanelor cu funcţii de conducere din Arad care au plătit la PSD pentru menţinerea în funcţii - Supărările generate de inegalitatea cotizaţiilor - dosar

DNA

STIRIPESURSE va prezenta în exclusivitate lista persoanelor cu funcţii publice din Arad menţinute sau plasate în respectivele funcţii de către PSD Arad până la momentul declansării mega dosarului de corupţie şi sumele de bani plătite de acestea la partid pentru acest lucru precum şi detalii de culise legate de supărările unora dintre "cotizanţi" care simţeau că plătesc sume prea mari în raport cu funcţia "livrată" de partid.

Anchetatorii care au instrumentat mega dosarul de corupţie PSD Arad, caz deja trimis în judecată la instanţa supremă, au ajuns la situaţia de a constata că există o reală loterie împărţirii funcţiilor la PSD Arad şi asta în funcţie de cât de mare era suma cu care cotiza la partid fiecare dintre membri.

Citeşte şi: DNA: Un adevărat SISTEM MAFIOT la Arad - Repercusiuni sociale incalculabile - Taxe de protecţie din spectrul politic, motivele pentru arestare

După punerea sub filaj permanent, în baza unui mandat emis de judecătorul de drepturi şi libertăţi, anchetatorii au surprins supărarea unui dintre cei pe care îi viza în dosar, pe faptul că şeful Administraţiei finanţelor Publice a cotizat o sumă mult prea mică în raport cu beneficiul material adus de funcţia în care a fost instalat.

Discuţia a fost interceptată ambiental şi a constituit una dintre direcţiile de anechtă ale procurorilor DNA Timişoara în acest caz, care ulterior, la declanşarea dosarului au găsit la percheziţii probe solide ce atestă existenţa acestor  cotizaţii la partid şi inclusiv un caiet paralel în care acestea erau consemnate.

Supărarea interceptată

"Lucaciu Mircea şi-a manifestat atunci nemulţumirea din cauză că ei au obligaţii financiare mai mari faţă de partid decât alte persoane cu funcţii de conducere, întrebând de ce trebuie ei să suporte această nedreptate: ,..., mă, da ştii de ce-s supărat, că eu mi-s prostul de servici, ştii că asta am vorbit şi cu Horgea, pentru cep... (trivial n.ns.) mea tre să dăm din start atâţia bani în p... (trivial n.ns.) mea şi alţii ăsta...f.tu-l (trivial n.ns.) în gură să-l f... (trivial n.ns.)...am io mai mulţi bani ca alţii ...”.

Munteanu Bogdan a afirmat atunci că ar fi corect ca această nedreptate să fie înlăturată, astfel încât toţi cei susţinuţi de partid să contribuie: „Păi nu, ideea e să dea şi alţii, dacă... aşa ar fi normal."

Directorul general regional al D.R.D.P. Timişoara, Ispravnic Cristian, a intervenit şi el precizând că el contribuie cu sume de bani pentru partid, fără a fi însă interesat de cuantumul sumelor plătite de alte persoane: „Eu nu m-am uitat niciodată să văd cât dau alţii.", se arată în dosarul anchetatorilor.

Citește și: DNA Timişoara stă cu tunurile pe DRPD - Cercetează concursurile de la Direcţie anterioare anului 2019 când a izbucnit dosarul 'PSD Arad'

Lucaciu Mircea a replicat că nici pe el nu îl interesează cu cât contribuie alte persoane la partid, însă i se pare nedrept ca Ispravnic Cristian să plătească o sumă atât de mare, comparativ ^ cu persoanele cu funcţii de conducere de la alte instituţii locale: „Da nu vorbim, da nu m-am uitat, da io cu Horgea la o discuţie, o zis bă da nu-i normal zice să tragă de Cristi aşa, chiar aşa Cristi îi prostu ’ de serviciu şi ăsta..."

Munteanu Bogdan a menţionat atunci că obligaţiile lunare ale lui Ispravnic Cristian faţă de partid, în calitatea sa de director general regional al D.R.D.P. Timişoara, se ridică la suma de 1.000 de lei: „Păi dumneavoastră ...O mie. ”, Lucaciu Mircea intervenind şi el pentru a scoate în evidenţă că în cazul său suma se ridică la 1.200 de lei: „Tu dai o mie eu dau doişpe.”

Ispravnic Cristian, care a asistat şi participat la toate acele discuţii a confirmat că aşa este: „Da", iar în acel moment Lucaciu Mircea a răbufnit, manifestându-şi revolta pentru faptul că ei trebuie să plătească asemenea sume, pe când şeful Administraţiei Finanţelor Publice Arad contribuie la partid în măsură nesemnificativă: „Da, de ce? Ştii? Vine ăla de la Finanţe cu o sticlă de whisky, f.tu-ţi(trivial n.ns.) gura mă-tii să- ţi /...(trivial n.ns.)".

Citeşte şi: RADIOGRAFIA LUPTEI PSD pe 'ciolanul' din VEST - Erau vizate inclusiv posturile pentru muncitori necalificați - Viziunea 'cumpărătorilor'

Funcţii mari ţinute cu bani puţini

Munteanu Bogdan s-a arătat şi el mirat de această nedreptate, arătând că veniturile unei asemenea funcţii sunt mai mari decât cele din cadrul D.R.D.P. Timişoara: „Ce? Pe bune? ... Şi ăla cred că are dublu salariul tău", astfel încât obligaţiile pentru partid ar trebui raportate la aceste venituri. în consecinţă, Lucaciu Mircea s-a exprimat trivial la adresa impertinenţei şefului AFP Arad de a nu contribui suficient la partid, raportat la salariul obţinut: „Da. Păi f...tu-ţi(trivial n.ns.) gura ta depiticot, mă, că te arunc în cap."

Munteanu Bogdan şi-a amintit atunci numele şefului AFP Arad despre care a făcut vorbire Lucaciu Mircea: „Drăgănescu, mă, că mi-am adus aminte.", Ispravnic Cristian întărind ideea că el este cel care nu contribuie suficient la partid: „Piticu ’ îi Drăgănescu".

DNA a făcut lumină - Drăgănescu cotiza "gros" la PSD Arad

În dosarul transmis instanţei de judecată anchetatorii notează că "din documentele ridicate de la sediul PSD Arad cu ocazia efectuării percheziţiei a reieşit că, totuşi, sumele remise în perioada 2017 - 2019 către Organizaţia Judeţeană PSD Arad de către Drăgănescu Marius, şeful Administraţiei Finanţelor Publice Arad nu erau derizorii, cifrându-se la tranşe periodice, de regulă lunare, de câte 300, 400, 800 şi 1.000 lei)".

"Din documentele ridicate cu ocazia percheziţiei efectuate la sediul PSD Arad a reieşit existenţa unui adevărat fenomen constând în plata unor cotizaţii de către persoanele care ocupă anumite funcţii în cadrul instituţiilor locale, cotizaţii al căror cuantum este raportat la funcţia deţinută, fenomen care nu se rezumă doar la funcţiile din cadrul DRDP în condiţiile în care cvasitotalitatea acelor funcţii de conducere nu sunt politice, ci ar trebui să fie ocupate ca urmare a calităţilor profesionale, apreciem că acest fenomen este de natură a afecta în mod grav funcţionarea respectivelor instituţii", mai notează procurorii.

Citește și: DNA a găsit la DIICOT interceptări care îl ÎNFUNDĂ pe fostul vicepreședinte PSD Caraș - Transcrierea acestora, motivul prelungirii măsurii preventive

Multitudinea persoanelor care deţin asemenea funcţii, se mai arată în dosar, şi care plătesc la partid o cotizaţie raportată la acea funcţie, a determinat ca investigaţiile faţă de acest fenomen infracţional să fie disjunse.

Lista DNA pentru un dosar disjuns

"Apreciem totuşi că este important a fi menţionate câteva asemenea cazuri, pentru a oferi o înţelegere asupra modului în care s-au politizat instituţiile de la nivel local, D.R.D.P. Timişoara fiind doar una dintre acestea, cu consecinţele pe care tocmai am avut ocazia să le constatăm cu prilejul acestor investigaţii: obedienţă, incompetenţă generalizată, falsificarea concursurilor, corupţie generalizată.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Colaborare DNA-DIICOT legată de fostul vicepreşedinte PSD Arad - Se cer interceptări şi ambientale din dosarul permiselor de port armă

Astfel, pe lângă situaţia şefului Administraţiei Finanţelor Publice Arad, pe care am prezentat-o mai sus, s-au mai evidenţiat şi alte situaţii similare, în care persoane cu funcţii de conducere, îndeosebi conducătorii unor instituţii locale, majoritatea nefiind membri de partid, plătesc asemenea taxe:

Ţoldan Dan, director al Oficiului Judeţean de Poştă Arad, Jitaru Laurenţiu, director tehnic al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Arad, Vlaşin Petre, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Arad, Bociort Vasile, fost director al Clubului Sportiv Municipal Arad, Gheorghe Iancu, comisar şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Arad, Redeş Adela, manager al Casei Corpului Didactic Arad, Sorin Brădicean comisar şef al Comisariatului Judeţean Arad al Gărzii Naţionale de Mediu, Domşa Gheorghe director al Casei de Asigurări de Sănătate Arad, Triponescu Alin, directorul A.P.I.A. Arad, Isac Ecaterina, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, Aaniţei Nicolae şi Câlb Călin directori ai Registrului Auto Român Arad, Clepe Tatiana, directoare a O.C.P.I. Arad, Agud Viorel, director al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Gavra Cristian, director al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Arad, Martin Ioan, directorul Direcţiei Agricole Arad, precum şi alte persoane cu funcţii de conducere", se arată în actele dosarului de la instanţă.

Liste paralele şi agenda de cotizaţii

"De altfel, martora Suciu Lucia, casiera P.S.D. Arad, a ţinut o evidenţă strictă a cotizaţiilor care trebuiau plătite, întocmind liste separate, dedicate special persoanelor susţinute de partid în funcţiile publice, denumite „Cotizaţii Directori”, liste distincte de cele conţinând cotizaţiile membrilor de partid. Astfel, s-au ridicat cu ocazia percheziţiei de la sediul P.S.D. Arad listele întocmite sub formă de tabel cu persoanele susţinute de partid în acele funcţii, cu rubrici lunare, în care este menţionat cu asterisc plata aferentă lunii respective. în cuprinsul listelor respective, pe lângă persoanele mai sus menţionate, figurează cu rubrici distincte şi inculpaţii Ispravnic Cristian, Lucaciu Mircea Andrei şi Munteanu Bogdan.

Citeşte şi: EXCLUSIV! CASCADORIA şefului din DRPD de a certa martorul ameninţat imediat după eliberare a dus la arestarea la domiciliu a celor din cazul PSD ARAD

Fiind audiată în calitate de martor, Suciu Lucia a declarat că decizia de a li se percepe o cotizaţie persoanelor cu funcţii de conducere, susţinute de partid, a aparţinut conducerii Organizaţiei Judeţene a P.S.D. Arad. Aceasta a mai arătat că ştie că respectivele persoane au fost propuse pentru a ocupa acele funcţii de către P.S.D. Arad, care le susţine în funcţiile respective, ea având obligaţia de a-i contacta în mod periodic pe aceştia, îndeosebi pe restanţieri, pentru a le reaminti despre obligaţia de plată a cotizaţiei. Suciu Lucia a mai arătat că avea obligaţia de a-1 informa periodic pe inculpatul Căprar Dorel, preşedintele organizaţiei de partid, despre situaţia plăţilor şi îndeosebi a restanţierilor, arătând că nu cunoaşte în ce constau măsurile luate împotriva acestora.

Tot cu ocazia percheziţiei efectuate la sediul P.S.D. Arad s-a ridicat şi agenda folosită în mod curent de către casiera Suciu Lucia, aceasta conţinând frecvente menţiuni cu privire la atenţionarea restanţierilor: „ să-l sun pe Drăgănescu cotiz (...) să-l sun pe Iancu ptr cotiz (...) să îl sun pe Piticu (Drăgănescu Marius n.ns.) cotiz. (...) să îl sun pe Piticu cotizaţie + plicul de la Florin (...) Iancu pentru cotiz (...) să îl sun pe Iancu + Agud îmi trebuie sal = 3.300, 1.700 CET municipiu ”, ceea ce este de natură a evidenţia caracterul de obligaţie a acelor plăţi şi relaţiile de subordonare politică a şefilor unor instituţii importante de la nivel local (Administraţia Finanţelor Publice Direcţia Sanitar Vetrerinară sau Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, în cazurile citate din agendă).

Citește și: EXCLUSIV! Una dintre inculpatele din dosarul PSD Arad ar deţine zeci de imobile potrivit datelor din cartea funciară - Ce au descoperit procurorii DNA Timişoara

În ceea ce priveşte modalitatea în care inculpatul Căprar Dorel a decis să îşi subordoneze respectivele instituţii publice şi să perceapă plata unor sume de bani de la persoane cu funcţii de conducere din cadrul acestora, prezintă relavanţă conţinutul înscrisului identificat cu ocazia percheziţiei de la sediul P.S.D. Arad, prin care s-a dorit a se da expresie acelei decizii.

Astfel, în aceeaşi mapă cu tabelele conţinând menţiunea „Cotizaţii Directori", la finalul acestora a fost identificat înscrisul intitulat „Hotătăre", prin care se precizează că „Biroul Permanent Judeţean întrunit în data de 11.01.2018 hotărăşte cuantumurile cotizaţiilor lunare”, stabilind printre alte categorii de persoane, membri de partid, că îi revine această obligaţie şi următoarei categorii: „directori, şefi de instituţii deconcentrate, descentralizate”, care vor trebui să plătească „10% din venitul net obţinut, dar nu mai puţin de 500 lei/lună”.

Cu toate că în cuprinsul înscrisului se face trimitere la Biroul Permanent Judeţean al P.S.D. Arad, respectiva hotărâre conţine la rubrica emitent, doar numele şi calitatea preşedintelui Organizaţiei Judeţene a P.S.D. Arad „Preşedinte, Dorel Căprar”.

Cu toate că acest document a fost folosit doar pe plan intern în cadrul filialei partidului, pentru a justifica pretinderea sumelor de bani de la persoanele susţinute în funcţii, acesta nu a fost semnat de emitentul său, inculpatul Căprar Dorel şi nu a fost identificat ca fiind înregistrat în evidenţele organizaţiei judeţene de partid", se mai arată în dosar.

Citește și: Controlorii de la Nădlac II sunt sub lupa procurorilor

Dosar de răsunet

Deputaţii Dorel Căprar, Florin Tripa şi Luminiţa Jivan și senatorul Ioan Chisăliţă, toți de la PSD, precum şi mai mulţi şefi de la DRDP Timişoara au fost trimişi în judecată, în dosarul şpăgilor luate pentru PSD Arad, a transmis, marţi, DNA. Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

DNA a anunţat, marţi, printr-un comunicat de presă, trimiterea a judecată a mai multor persoane.

Astfel, în stare de arest la domiciliu, sunt trimişi în judecată inculpaţii:

HORGEA CRISTIAN, la data faptelor şef al Agenţiei de Control şi Încasare Nădlac II şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, pentru comiterea următoarelor infracţiuni:

- luare de mită în formă continuată (două fapte),

- trafic de influenţă în formă continuată,

- folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată

MIUŢESCU ELISABETA, la data faptelor controlor trafic în cadrul Agenţiei de Control şi Încasări Nădlac II, pentru comiterea următoarelor infracţiuni:

- trafic de influenţă în formă continuată (trei fapte din care una în formă continuată),

- complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,

- complicitate la luare de mită în formă continuată,

De asemenea, sub control judiciar, au fost trimişi în judecată:

ISPRAVNIC CRISTIAN ILIE, la data faptelor director general regional al Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timişoara şi vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, pentru comiterea următoarelor infracţiuni:

- folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată,

- luare de mită în formă continuată,

- abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

DIMA CRISTIAN, la data faptelor şef al Agenţiei de Control şi Încasări Jimbolia, perntru comiterea următoarelor infracţiuni:

- complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată,

- complicitate la luare de mită în formă continuată,

LUCACIU MIRCEA ANDREI, la data faptelor şef la Departamentul Venituri din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timişoara, pentru comiterea următoarelor infracţiuni:

- complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată,

- luare de mită,

PASCU PATRICIU MIREL, la data faptei şef al Departamentului Juridic din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timişoara, pentru comiterea unei infracţiuni de folosire a influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,

BĂEŢAN VASILE ALIN, la data faptelor inginer în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timişoara, pentru comiterea următoarelor infracţiuni:

- complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,

- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

În stare de libertate au fost trimişi în judecată:

CĂPRAR DOREL GHEORGHE, deputat în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, pentru comiterea următoarelor infracţiuni:

- folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată,

- complicitate la luare de mită în formă continuată,

TRIPA FLORIN DAN, deputat în Parlamentul României şi secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizaţiei judeţene a unui partid politic, pentru comiterea următoarelor infracţiuni:

- folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite în formă continuată,

- complicitate abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

CHISĂLIŢĂ IOAN NARCIS, senator în Parlamentul României şi secretar executiv în cadrul Biroului Permanent al organizaţiei judeţene a unui partid politic, pentru comiterea unei infracţiuni de folosire a influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,

JIVAN LUMINIŢA MARIA, deputat în Parlamentul României, pentru comiterea unei infracţiuni de folosire a influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,

ZAMISKA IOAN – IAROMIR, la data faptelor controlor trafic în cadrul Agenţiei de Control şi Încasări Nădlac 1, pentru comiterea următoarelor infracţiuni:

- complicitate la folosirea influenţei sau autorităţii de către persoana care ocupă o funcţie de conducere în cadrul unui partid politic în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite,

- dare de mită,

MUNTEANU BOGDAN ANDREI, la data faptelor şef al Biroului Încasări Venturi din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timişoara, pentru comiterea următoarelor infracţiuni:

- luare de mită în formă continuată,

- trafic de influenţă în formă continuată.

”Având în vedere că, printre altele, în cadrul unor agenţii de control şi încasare situate în punctele de trecere a frontierei de pe raza judeţului Arad ar fi existat obiceiul ca funcţionarii care îşi desfăşoară activitatea să încaseze de la transportatori, pe lângă taxele legale şi sume de bani cu titlu de mită, pentru a nu constata şi aplica anumite sancţiuni acestora, cercetările în prezenta cauză s-au desfăşurat pe două paliere”, arată DNA, în rechizitoriu.

Primul palier era “protecţia” oferită de persoanele cu funcţii de conducere controlorilor de trafic, la locul de muncă, în schimbul unor sume de bani (între 100 – 500 euro lunar).

Spre exemplu, pentru a oferi „protecţie”, în perioada septembrie 2016 - noiembrie 2019, inculpata Miuţescu Elisabeta ar fi pretins şi primit de la o persoană având funcţia de controlor de trafic (martor în cauză) suma totală de 19.300 de euro. În aceeaşi manieră ar fi procedat şi inculpatul Horgea Cristian, care, în intervalul 28.02.2019 – 13.11.2019, ar fi pretins şi primit de la acelaşi martor sumele de 900 de euro şi 250 de lei.

Al doilea palier la care face rferire DNA este ”modalitatea în care se făceau angajările în structurile locale ale Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), respectiv pe linie de partid şi cu remiterea unor sume de bani”.

”Astfel, în perioada iunie – noiembrie 2019, inculpaţii Ispravnic Cristian Ilie, Horgea Cristian şi Căprar Dorel Gheorghe şi-ar fi folosit influenţa conferită de calităţile lor de persoane cu funcţie de conducere într-un partid politic pentru angajarea a cinci persoane pe funcţiile de controlor trafic în cadrul D.R.D.P. Timişoara, prin fraudarea concursului pentru ocuparea acelor posturi. De menţionat este faptul că posturile respective ar fi urmat să fie ocupate numai după ce s-ar fi analizat, la nivel de conducere a partidului, ofertele candidaţilor, urmând ca decizia finală să îi aparţină inculpatului Căprar Dorel Gheorghe”, a mai transmis DNA:

Potrivit procurorilor, existau şi situaţii în care candidaţilor care aveau susţinere politică să nu li se mai pretindă şi remiterea unor sume de bani.

”Distinct de folosirea influenţei politice pentru ocuparea posturilor de controlor trafic, inculpatul Ispravnic Cristian ar fi acceptat ca cele cinci posturi să fie ocupate prin fraudarea concursului în schimbul unor sume de bani ce ar fi fost negociate între 5.000 şi 10.000 de euro de persoană; Horgea Cristian ar fi pretins ca patru din cele cinci posturi să se ocupe în schimbul unor sume cuprinse între 4.000 de euro şi 10.000 de euro, iar Lucaciu Mircea (numit între timp şef al Departamentului Venituri) ar fi acceptat ca unul dintre posturi să fie ocupat în schimbul sumei de 4.000 de euro”, se mai arată în documentul procurorilor.

”În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Căprar Dorel Gheorghe, acesta ar fi pretins şi acceptat ca două dintre posturi să fie ocupate în schimbul sumei de câte 5.000 de euro fiecare, pretinzând ca banii să fie remişi în mod direct la casieria organizaţiei judeţene de partid”, mai arată DNA.

Potrivit procurorilor, cercetările au mai stabilit că şefii din cadrul D.R.D.P Timişoara sau în alte instituţii locale sau regionale, susţinute de partid în acele funcţii, ar fi avut obligaţia de a plăti o taxă lunară la casieria organizaţiei judeţene de partid, cuantumul taxei raportându-se la funcţia deţinută.

”Separat de aceste sume lunare, persoanele cu funcţii de conducere susţinute în acele funcţii de partid ar fi avut obligaţia de a plăti şi alte sume de bani, raportat la necesităţile de moment şi solicitările persoanelor cu funcţii de conducere din partid, identificându-se o asemenea situaţie când inculpatul Căprar Dorel Gheorghe ar fi pretins şi primit suma de 4.500 de lei de la inculpaţii Horgea Cristian, Lucaciu Mircea şi inculpatul Munteanu Bogdan (câte 1.500 lei fiecare) pentru plata cheltuielilor ocazionate de primirea unei delegaţii din Japonia. Într-un context asemănător, inculpaţii Jivan Luminiţa Maria, Căprar Dorel Gheorghe, Tripa Florin, Chisăliţă Ioan Narcis, Horgea Cristian şi Ispravnic Cristian Ilie, în calitate de persoane cu funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea pentru numirea, cu încălcarea legii, a unor persoane în posturi de conducere şi execuţie din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri si Poduri (D.R.D.P.) Timişoara”, mai arată DNA.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului, asupra unor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpatei Miuţescu Elisabeta.

Referitor la prejudiciul cauzat prin angajarea în mod nelegal a inculpatului Băeţan Vasile Alin pe funcţia de inginer în cadrul D.R.D.P. Timişoara, până la data emiterii rechizitoriului, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.) nu s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În aceeaşi manieră au procedat şi organizaţiile judeţene Arad şi Caraş - Severin ale unui partid politic, cărora li s-a solicitat să precizeze dacă se constituie parte civilă, având în vedere că imaginea şi credibilitatea acestora ar fi putut fi lezată prin activitatea infracţională descrisă mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

”În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie. Faţă de suspecţii Ţinte Raul şi Lazarov Nicoleta a fost dispusă soluţia clasării iar în cazul inculpatei Stoenescu Anca-Patricia s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor”, a mai transmis DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.