Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pandemia a scăzut cererea de ţiţei cu 15-20 milioane bpd în SUA, Europa şi China

PBN Capital
petrol scadere

Măsurile adoptate pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19) au redus cererea de ţiţei în SUA, Europa şi China cu aproximativ 15-20 milioane de barili pe zi (bpd), a declarat vineri adjunctul ministrului rus al Energiei, Pavel Sorokin, la postul de televiziune RBC, transmite Reuters.

La reuniunea din 6 martie, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii din afara cartelului (Alianţa OPEC+) nu au reuşit să ajungă la un acord privind reducerea producţiei, pentru a compensa efectele economice ale epidemiei, conform Agerpres.ro.

Citește și: Victor Ponta trece la atac: Ce face Guvernul PNL Orban acum când spitalele nu au bani?

OPEC a propus o reducere a producţiei de ţiţei cu încă 1,5 milioane de barili pe zi (bpd), în trimestrul doi din 2020. Cele 14 state membre ale OPEC şi cele zece ţări din Alianţa OPEC+ nu au reuşit să ajungă la un acord privind reduceri suplimentare şi nici cu privire la prelungirea precedentei reduceri a producţiei de ţiţei cu 2,1 milioane de barili pe zi, decisă în decembrie.

Arabia Saudită a făcut presiuni pentru noi reduceri, însă nu a reuşit să obţină sprijinul Rusiei. Ulterior, Arabia Saudită, cel mai mare producător de ţiţei din lume, a decis să scadă preţurile pentru exporturile sale de ţiţei.

Sorokin a explicat că planurile OPEC de a-şi majora producţia de ţiţei, după eşuarea discuţiilor, a pus o presiune suplimentară pe piaţă.

Citește și: Senzațional! Imaginile cu tânărul care a mers până în Iași dintr-un sat aflat la 40 de kilometri distanță călare pe cal, au devenit virale pe rețelele de socializare

"Am înregistrat deja un şoc semnificativ din cauza epidemiei. Totuşi, am fi putut evita şocurile suplimentare .. de la declaraţia statelor membre OPEC privind sporirea producţiei", a declarat oficialul rus.

În cazul în care cotaţia barilului de petrol rămâne la 25 de dolari timp de doi-trei ani, se vor înregistra "probleme deosebite", a avertizat Sorokin.

Aceasta a dat asigurări că statele din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii din afara cartelului încă sunt în contact.

Vineri, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a scăzut la 24,54 dolari.

Citește și: Ludovic Orban a comis-o: ‘Am discutat măsuri pentru a crește riscul de infectare a cadrelor medicale și a pacienților’

"Prognozele pentru piaţa petrolului sunt chiar mai sumbre decât în luna noiembrie 2014, când a început ultimul război al preţurilor, având în vedere că vine pe fondul unei scăderi semnificative a cererii de petrol din cauza coronavirusului", susţin analiştii de la Goldman Sachs.

Atât Goldman Sachs, cât şi alte mari bănci, precum Morgan Stanley, şi-au revizuit prognozele privind creşterea cererii de petrol, Morgan Stanley estimând că cererea de petrol a Chinei va stagna în 2020. De asemenea, Goldman Sachs se aşteaptă la o contracţie de 150.000 de barili pe zi a cererii mondiale de petrol.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.