Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pandemia de coronavirus a făcut PRĂPĂD: șomajul ajunge la nivelul din 2017

Linkedin
somaj

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică rata şomajului în luna aprilie 2020 a crescut la nivelul celei de acum 2,5 ani (a doua parte a anului 2017), respectiv cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (4,8 față de 4,6%).

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 67: Să ne trezim dracului la realitate! Nu mai vin banii!

Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 1,5 puncte procentuale mai mare decât la femei.

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna aprilie a anului 2020 a fost de 432 mii persoane, în creştere atât față de luna precedentă (414 mii persoane), cât și față de aceeaşi lună a anului anterior (355 mii persoane).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 3,8% pentru luna aprilie 2020 (4,5% în cazul bărbaţilor şi 3,0% în cel al femeilor).

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 74,9% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna aprilie 2020.

Pentru o interpretare corectă a datelor din acest comunicat, ȋn contextul actual, trebuie avute ȋn vedere definițiile specifice Anchetei forței de muncă ȋn gospodării.

Astfel, in accepţiunea anchetei, salariații cu contractul de muncă suspendat nu sunt în mod automat clasificați drept șomeri BIM. Aceste persoane au un contract de muncă valabil (care nu a încetat) și deci un drept legitim de a-și relua activitatea la același loc de muncă, la sfârșitul perioadei de întrerupere. Aceste persoane:

• dacă durata totală a absenței este de cel mult 3 luni sau, pe durata absentei, primesc de la angajator o sumă egală cu cel puțin 50% din salariu, sunt considerate în continuare persoane ocupate;

• dacă durata totală a absenței este mai mare de 3 luni și pe durata absentei nu sunt plătite sau primesc o sumă mai mică decât 50% din salariu:

- sunt considerate șomeri în cazul în care caută activ un loc de muncă și sunt disponibile să înceapă lucrul;

- sunt considerate persoane inactive – dacă fie nu caută activ un loc de muncă fie nu sunt disponibile să înceapă lucrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.