Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pandemia de COVID-19 a avut consecinţe dramatice asupra luptei împotriva HIV

HIV SIDA

Pandemia de COVID-19 a avut consecinţe dramatice asupra luptei împotriva HIV din cauza deturnării resurselor umane şi financiare, compromiterii programelor de prevenţie şi întreruperii lanţului de aprovizionare, informează DPA.

Cu toate acestea, chiar şi înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, lupta împotriva HIV/SIDA progresa prea încet la nivel global, au avertizat vineri, cu prilejul unei conferinţe de presă, Programul Comun al Naţiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS) şi alte organizaţii de asistenţă.

Potrivit UNAIDS, persoanele infectate cu HIV prezintă un risc dublu de deces din cauza COVID-19, în comparaţie cu populaţia generală. Cu toate acestea, cele mai multe persoane diagnosticate cu HIV nu au în continuare acces la vaccinuri împotriva COVID-19.

Două treimi din totalul persoanele diagnosticate cu HIV trăiesc în Africa subsahariană, unde doar 3% din populaţie a primit cel puţin o doză dintr-un vaccin anti-COVID-19 până la jumătatea anului.

''COVID-19 a reprezentat cel mai semnificativ regres în lupta împotriva HIV'', a spus directorul executiv al Fondului global de luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei, Peter Sands.

Potrivit reprezentanţilor acestui fond, testarea pentru HIV a scăzut cu 22%, reducând numărul persoanelor care au început tratamentul anti-HIV în cele mai multe dintre ţări, în timp ce numărul persoanelor incluse în programe şi servicii de prevenţie a HIV a scăzut cu 11%, potrivit Agerpres.ro.

Pandemia de coronavirus a avut totodată un ''impact devastator'' asupra luptei împotriva tuberculozei. În 2020, numărul persoanelor care au făcut tratament pentru tuberculoză rezistentă la medicamente în ţările monitorizate de Global Fund a scăzut cu 19%.

Potrivit cifrelor ONU, circa 80 de milioane de persoane din lumea întreagă au fost infectate cu HIV de la depistarea primelor cazuri de SIDA, în 1981, iar 36,3 milioane de persoane au decedat din cauza acestei boli.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.