Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pandemia de Covid-19 a generat un val la nivel mondial: datoria globală atinge un nou record

amazonaws.com
datorie banca

Datoria globală a crescut la un nou record record de aproape 300 de mii de miliarde de dolari în trimestrul al doilea, însă raportul între datorie şi PIB a scăzut pentru prima dată de la începutul pandemiei, pe măsură ce economia a revenit la creştere, potrivit unui raport al Institutului pentru Finanţe Internaţionale (IIF), transmite Reuters.

Nivelul datoriei totale, care include datoria guvernamentală, a gospodăriilor şi a întreprinderilor şi a băncilor, a crescut cu 4.800 de miliarde de dolari, la 296 de mii de miliarde de dolari la sfârşitul lunii iunie, după o uşoară scădere în primul trimestru, fiind cu 36 de mii de miliarde de dolari peste nivelul anterior pandemiei, informează Mediafax.

"Dacă împrumuturile vor continua în acest ritm, ne aşteptăm ca datoria globală să depăşească 300 de mii de miliarde de dolari", a spus Emre Tiftik, directorul IIF pentru cercetarea durabilităţii.

Creşterea nivelurilor datoriilor a fost cea mai accentuată pe pieţele emergente, datoria totală crescând cu 3.500 de miliarde de dolari în al doilea trimestru, faţă de cele trei luni precedente, ajungând la aproape 92 de mii de miliarde de dolari.

Într-un semn pozitiv pentru perspectivele datoriei, IIF a raportat o scădere a raportului dintre datoria globală şi PIB pentru prima dată de la izbucnirea crizei coronavirusului.

Datoria ca pondere a produsului intern brut a scăzut la aproximativ 353% în al doilea trimestru, de la un nivel record de 362% în primele trei luni ale acestui an.

IIF a declarat că din cele 61 de ţări pe care le-a monitorizat, 51 au înregistrat o scădere a nivelurilor raportului dintre datorie şi PIB, în special în urma unei reveniri puternice a activităţii economice. Dar a adăugat că, în multe cazuri, recuperarea nu a fost suficient de puternică pentru a împinge rata datoriilor sub nivelurile pre-pandemice.

Conform IIF, ratele datoriei totale şi PIB, exclusiv sectorul financiar, sunt sub nivelurile pre-pandemiei în doar cinci ţări: Mexic, Argentina, Danemarca, Irlanda şi Liban.

China a înregistrat o creştere mai pronunţată a nivelului datoriilor sale în comparaţie cu alte ţări, în timp ce datoria de pe pieţele emergente, cu excepţia Chinei, a crescut la un record record la 36 de mii de miliarde de dolari în al doilea trimestru, determinată de o creştere a împrumuturilor guvernamentale.

IIF a menţionat că, după o uşoară scădere în primul trimestru, datoria în rândul economiilor dezvoltate - în special în zona euro - a crescut din nou în al doilea trimestru.

În Statele Unite, acumularea de datorii de aproximativ 490 miliarde de dolari a fost cea mai lentă de la începutul pandemiei, deşi datoria gospodăriilor a crescut într-un ritm record.

La nivel global, datoria gospodăriilor a crescut cu 1.500 de miliarde de dolari în primele şase luni ale acestui an. la 55 de mii de miliarde de dolari.

IIF a menţionat că aproape o treime din ţările din studiul său au înregistrat o creştere a datoriei gospodăriilor în prima jumătate a anului.

"Creşterea datoriei gospodăriilor a fost în concordanţă cu creşterea preţurilor locuinţelor în aproape toate economiile majore din lume", a explicat Tiftik.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.