Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Panică la Cluj: autoritățile sunt în alertă, după ce au descoperit un mistreț cu pestă porcină

Un mistreț găsit mort pe fondul de vânătoare Geaca, județul Cluj, a fost confirmat cu pestă porcină africană și a pus în alertă autoritățile, care au dispus măsuri de combatere a epidemiei în două județe, informează Mediafax.

În urma confirmării pestei porcine africane la mistrețul găsit mort pe fondul de vânătoare 29 Geaca, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat o hotărâre privind aplicarea măsurilor pentru combaterea pestei porcine africane la mistreț în localitățile din județul Bistrița-Năsăud care fac parte din zona afectată a focarului de pe fondul cinegetic nr. 29 Geaca, județul Cluj, respectiv: Jimbor, Chiochiș, Buza Cătun, Manic, Sânicoara, Strugureni, Budești, Budești Fânațe, Țagu, Țăgșor, Visuia, Zoreni și Fântânele.

Și în județul Cluj s-au luat măsuri în perimetrul afectat. Se va catagrafia efectivul de mistreți și prădători pe fiecare fond de vânătoare afectat și se vânează integral mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul (pânda și dibuire), cu respectarea măsurilor de biosecuritate aplicabile in timpul partidelor de vânătoare.

Se vor neutraliza prin îngropare, în gropi executate de gestionării fondurilor de vânătoare, a părților nedestinate consumului uman, a carcaselor de mistreți pozitivi, precum și a celorlalte carcase depozitate care ar putea fi contaminate, sub supraveghere oficială. De asemenea, se vor recolta probe de la mistreți împușcați / bolnavi sau morți, atât pentru examen serologic cât și virusologic.

Pentru porcii depistați în stare avansată de autoliză se va preleva os lung sau stern. Recoltarea probelor, ambalarea acestora, identificarea acestora se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit și desemnat de gestionarii fondurilor cinegetice.

Se vor face patrulări zilnice de către paznicii de vânătoare pentru a depista mistreți morți sau bolnavi. Cei care au fost pe fondul de vânătoare sunt obligați să își schimbe hainele și încălțămintea, iar toate mijloacele de transport trebuie să fie dezinfectate înainte de a ieși din zona infectată.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

În perimetrul afectat de pesta porcină africană se pun sub supraveghere oficială exploatațiile de suine și se interzice mișcare suinelor, ținerea în adăposturi închise asigurate cu dezinfectoare pietonale, prelevarea de probe de la porcii bolnavi li / sau morți.

Timp de 7 zile de la stabilirea zonei de restricție se interzice intrarea sau ieșirea oricărui animal domestic fără avizul autorității veterinare competente teritorial. Se interzice mutarea porcilor din exploatația unde sunt ținuți timp de 21 de zile de la data la care nu se mai constată cazuri de boală în fondul de vânătoare infectat. Totodată, materialul lor seminal, embrionii sau ovulele lor nu părăsesc zona infectată în scopul comerțului intracomunitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.