Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Panică printre puterile nucleare ale lumii: chinezii au trimis în secret o rachetă pe orbită care poate lansa un focos nuclear oriunde în lume

webbyfeed.com
Long March-2C racheta

O rachetă chinezească de tip Long March a efectuat, cândva în 2021, o misiune secretă de plasare pe o orbită joasă a unui planor orbital hipersonic care poate lansa un focos nuclear oriunde în lume, fără să fie împiedicat de apărarea adversarilor - un fel de ”sistem de bombardament orbital fracţionat”, imaginat de către sovietici în timpul Războiului Rece, dezvăluie Financial Times, relatează News.ro.

Acest test a fost efectuat cu succes în primele faze, însă o ţintă la Marea Chinei ar fi fost ratată cu 30 de kilometri, dezvăluie cotidianul. Ideea este simplă: în locul unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) - ale cărei lansare este detectabilă, rază de acţiune este limitată şi traiectorie parabolică este previzibilă -, Armata Populară de Elberare (APL) vrea să desfăşoare pe orbtă joasă un fel de dronă spaţială manevrabilă - deci imprevizibilă -, capabilă să lovească oriunde pe planetă.

Acest planor hipersonic zboară cu viteza de 5 Mach, o viteză mai mică decât a unei rachete balistice, însă manevrabilitatea sa compensează viteza mică, în pofida apărării americane şi aliate.

O breşă în tratatul spaţiului permite desfăşurarea unei astfel de arme, care nu încalcă reglementările internaţionale.

Spionajul american ar fi fost luat prin surprindere de acest test, care relevă progresele tehnologice extrem de rapide ale laboratoarelor militare chineze.

Însă unii oficiali de la Pentagon au avertizat deja în mod public că Beijingul este aproape să-şi atingă scopul.

”Este posibil ca arme să fie lansate din spaţiu, potrivit unui vechi concept din Războiul Rece, sistemul de bombardare orbital fracţionat”, avertiza, la un forum, în septembrie, secretarul Forţelor aeriene (US Air Force) Frank Kendall.

”Acesta este un mijloc de dejucare a dispozitivelor de alertă avansată şi a sistemelor de apărare antirachetă”, sublinia el.

Rusia şi Statele Unite continuă, de altfel, să dezvolte sisteme asemănătoare.

În cazul în care un astfel de sistem devine operaţional, el ar putea marca intrarea Chinei în poziţia primei lovituri.

Aceste planoare orbitale pot să fie lansate în mod foarte discret şi să fie lăsate apoi ”să doramă” pe o orbită joasă, până la un eventual ordin de atac.

Traiectoria lor poate traversa Polul Sud, ocolind - şi mai ales depăşind tehnologic - sistemele americane de apărare antirachetă, orientate toate către Polul Nord.

China dispune deja, prin rachetele sale, de arme nucleare capabile să lovească orice inamic în lume.

Însă, cu ajutorul acestor noi tehnologii, în contextul unor tensiuni în Marea Chinei şi privind Taiwanul, echilibrul disuasiunii nucleare mondiale este probabil pe cale să se schimbe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.