Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc se va întâlni cu reprezentanţi ai populaţiilor indigene din Canada pentru a le asculta preocupările

vaticannews
papa francisc

Papa Francisc se va întâlni în această lună cu reprezentanţi ai populaţiilor indigene din Canada pentru a le asculta preocupările în urma descoperirii a sute de cadavre de copii îngropate în şcoli conduse de biserică în această ţară, a anunţat Vaticanul miercuri, informează Reuters.

Papa se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţilor Inuit, Métis şi First Nations (Primele Naţiuni) pe 28 şi 31 martie, înainte de a ţine o audienţă la care vor participa toate grupurile, precum şi episcopi canadieni, pe 1 aprilie.

Citește și: Războiul din Ucraina, din nou pe buzele Papei Francisc: 'Mai multe arme nu reprezintă o soluţie durabilă'

Şcolile, al căror scop declarat a fost asimilarea copiilor indigeni, au funcţionat între 1831 şi 1996 şi au fost conduse de mai multe confesiuni creştine în numele guvernului. Majoritatea s-au aflat sub conducerea Bisericii Catolice, potrivit Agerpres.ro.

Mai târziu în acest an, Papa urmează să efectueze o vizită în Canada, unde indigenii au cerut ca suveranul pontif să îşi ceară scuze personal pentru rolul Bisericii în aceste şcoli. Premierul canadian Justin Trudeau a declarat la rândul său că Biserica Catolică trebuie să-şi asume responsabilitatea.

Citește și: VIDEO DESCOPERIRE ȘOCANTĂ pe terenul unei şcoli: Au fost găsite rămăşiţele a 215 copii

Scandalul recurent a izbucnit din nou anul trecut, după ce sute de cadavre au fost descoperite în perimetre ale unor foste şcoli, ceea ce a dus la noi cereri cu privire la asumarea responsabilităţii.

În iunie anul trecut, papa Francisc s-a declarat îndurerat de descoperirea rămăşiţelor a peste 200 de copii la o fostă şcoală catolică pentru elevi indigeni, însă nu a rostit scuzele directe cerute de unii canadieni.

Citește și: VIDEO Peste 750 de morminte neidentificate, descoperite lângă o școală abandonată din Canada

Sistemul şcolilor rezidenţiale a separat cu forţa aproximativ 150.000 de copii de casele lor. Mulţi au fost victime ale abuzurilor, violului şi malnutriţiei, în ceea ce Comisia pentru Adevăr şi Reconciliere din Canada a numit în 2015 un "genocid cultural".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.