Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc va returna arhiepiscopului ortodox al Atenei trei fragmente din Parthenon, în semn de prietenie şi dialog ecumenic

Vatican News
Papa Francisc

Papa Francisc va returna arhiepiscopului ortodox al Atenei trei fragmente din Parthenon, păstrate în muzeele Vaticanului, în semn de prietenie şi dialog ecumenic, a anunţat vineri Sfântul Scaun, relatează AFP.

Suveranul Pontif "a decis să doneze Preafericitului Ieronim al II-lea, arhiepiscopul Atenei şi al întregii Grecii, cele trei fragmente din Parthenon care au fost păstrate cu grijă timp de secole în colecţiile pontificale şi în muzeele Vaticanului", a precizat Vaticanul într-un comunicat.

Acest gest a fost decis "ca un semn concret al dorinţei sincere de a urma calea ecumenică a mărturisirii adevărului", se mai spune în comunicat, potrivit Agerpres.

Papa Francisc, care l-a întâlnit pe arhiepiscopul Ieronim al II-lea la sfârşitul anului 2021 în timpul călătoriei sale în Grecia, a făcut din dialogul interreligios şi ecumenic o temă centrală a pontificatului său.

Situat pe Acropola din Atena, Parthenonul este unul dintre cele mai faimoase situri arheologice din lume, inclus pe lista patrimoniului cultural UNESCO. În antichitatea greacă, templul a fost dedicat zeiţei Atena, înainte de a fi transformat într-o biserică şi apoi într-o moschee.

Templul nu mai este un lăcaş de cult după ce a fost parţial distrus în timpul unui bombardament de către veneţieni în 1687, apoi jefuit, iar fragmente ale sale au ajuns în principalele muzee ale lumii.

De la începutul secolului al XX-lea, Grecia a cerut oficial restituirea, fără succes însă, a două fragmente aflate la British Museum din Londra, între care o friză de 75 de metri, şi a încercat, de asemenea, să obţină restituirea altor fragmente expuse în alte părţi ale lumii.

În 2008, Vaticanul a restituit Greciei un fragment provenit din friza de pe latura de nord a Parthenonului, care îi fusese oferit la începutul secolului al XIX-lea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.