DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Papa Francisc vizitează Bulgaria: Biserica Ortodoxă de la sud de Dunăre le-a INTERZIS preoților să participe la o rugăciune de pace

facebook.com
Papa Francisc

Papa Francisc va efectua începând de duminică vizite în Bulgaria şi Macedonia de Nord, ţări mici şi sărace din fostul bloc comunist din Europa de Est, suveranul pontif continuând astfel explorarea ''periferiilor'' şi ''dialogul'' dificil cu creştinii ortodocşi, relatează vineri AFP.

Papa intenţionează, desigur, să îi încurajeze pe cei 44.000 de catolici bulgari - 0,6% dintre cei 7 milioane de locuitori - şi pe cei 20.000 de catolici din Macedonia - 0,4% din 2,1 milioane de locuitori - însă întâlnirea cu bisericile ortodoxe din aceste ţări rămâne esenţială, informează agerpres.ro.

Citește și: Vești proaste pentru românii cu ‘ Prima Casă’! BCR a făcut anunțul

Şi aceasta, chiar dacă bunele sale intenţii de a clădi punţi cu alţi creştini au fost oarecum afectate cu o lună înainte de sosirea sa, când ''sinodul'' care conduce Biserica Ortodoxă Bulgară a condamnat participarea unor preoţi ortodocşi la ''o rugăciune pentru pace'' prevăzută luni într-o piaţă publică din Sofia.

Acest gen de adunare interconfesională preferată de Francisc a fost recalificată de Vatican drept o simplă "întâlnire".

Citește și: Kaufland își nimicește concurența! Cum plănuiește să atragă mai mulți clienți

Ortodocşii bulgari au respins, de asemenea, organizarea oricărui serviciu religios, duminică, în catedrala ortodoxă din Sofia unde Papa se va afla în vizită.

În Bulgaria, Papa Francisc şi-a asumat riscul de a saluta singura Biserică Ortodoxă care nu participă la o comisie de dialog teologic oficial cu romano-catolicii.

Citește și: Vodafone a făcut anunțul! Ce a descoperit în echipamentele livrate de către Huawei

''Sinodul îl va primi pe Papă în calitatea sa de şef de stat deoarece nu acceptă utilizarea termenului 'biserică' pentru alţi creştini în afara ortodocşilor'', a explicat Tony Nikolov, specialist al revistei ''Christianity and Culture''.

Marcată de 45 de ani de ateism oficial sub comunism, Biserica Ortodoxă Bulgară s-a întărit după o sciziune depăşită în 2001. În opinia unora, catolicii sunt încă prozeliţii periculoşi din secolele trecute.

Citește și: Adevărul a ieșit la iveală! Noi controverse legate de CV-ul lui Augustin Lazar

În februarie 2016, Papa Francisc şi patriarhul ortodox Kirill au făcut un pas istoric în Cuba, prima întâlnire din ultimii o mie de ani între liderii celor două mari confesiuni creştine. Acest pas către unitate creştină a fost intens criticat în Rusia de un curent religios naţionalist şi conservator. Este aceeaşi mişcare ce îi îndeamnă pe ortodocşii bulgari să decidă să frâneze o atitudine mai deschisă din partea Patriarhului Neofit.

Apropierea dintre creştini se află în atenţia Bisericii Catolice doar de aproximativ 60 de ani, fiind înscrisă în Conciliul Vatican II (1962-1965), care făcut apel la respect reciproc între religii şi a renunţat la proclamarea Bisericii Catolice drept singura deţinătoare a căii juste de a trăi într-o manieră creştină. Acea declaraţie a fost însă doar o picătură de apă într-o istorie bimilenară, marcată de schisme, războaie religioase sângeroase în Europa şi o ură tenace.

Citește și: Adrian Vasilescu, consilier BNR vine cu explicații! Cum va influența noul indice ratele românilor

Bulgarii şi macedonenii aşteaptă curioşi, şi cu o anumită neîncredere, sosirea suveranului pontif în ţările lor marginal catolice.

Înainte chiar de a fi ales Papă, Jorge Bergoglio a sfătuit biserica să se descentralizeze pentru a ajunge la ''periferiile'' geografice pentru a vedea mai bine lumea, cu privirea aparte a celor mai modeşti.

Citește și: Vești proaste pentru românii cu ‘ Prima Casă’! BCR a făcut anunțul

Fidel motto-ului său, liderul celor 1,3 miliarde de catolici de pe planetă a consacrat primele sale două călătorii europene Albaniei (2014) şi Bosniei şi Herţegovinei (2015), două ţări predominant musulmane, cu riscul de a irita mari state catolice europene precum Franţa sau Spania.

Vizitele în Bulgaria şi Macedonia de Nord vin ca răspuns la invitaţii transmise de şefii celor două state.

Citește și: Kaufland își nimicește concurența! Cum plănuiește să atragă mai mulți clienți

Pentru premierul bulgar Boiko Borisov, vizita Papei Francisc ''ilustrează interesul său pentru dezvoltarea economică paşnică din Balcani''.

Premierul macedonean Zoran Zaev a subliniat că această primă vizită a unui Papă în ţara sa este aşteptată cu "recunoştinţă". Acest stat mic speră să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană după ce a pus capăt unui conflict diplomatic cu Grecia, cu privire la numele său, ce a durat 27 de ani.

Citește și: Vodafone a făcut anunțul! Ce a descoperit în echipamentele livrate de către Huawei

În ceea ce priveşte Biserica Ortodoxă Macedoneană, autoproclamată independentă de fosta Biserică-mamă sârbă în 1967, ea nu este recunoscută în sânul ortodoxiei. În acest context geopolitic spinos, nicio întâlnire privată nu va avea loc între Papă şi primatul ortodocşilor.

Călătoria de trei zile va include două evenimente importante: o slujbă în Skopje în faţa unui monument al celui mai celebru locuitor al capitalei Macedoniei, Maica Tereza, şi o vizită într-o tabără de refugiaţi din apropiere de Sofia. Cel din urmă gest riscă să creeze nemulţumiri în rândul opiniei publice, destul de ostilă faţă de primirea migranţilor, predicată neobosit de Papă. În prezent, centrele de primire din Bulgaria sunt ocupate doar în proporţie de 10%, graniţa bulgaro-turcă de 274 km fiind complet protejată cu sârmă ghimpată, notează AFP.

Citește și: Adevărul a ieșit la iveală! Noi controverse legate de CV-ul lui Augustin Lazar

Papa Francisc va vizita luni, în timpul vizitei oficiale pe care o va efectua în Bulgaria, centrul de refugiaţi de la Vrazdebna, unde sunt găzduiţi circa 50 de migranţi, majoritatea sirieni şi irakieni, relatează vineri agenţia EFE.

Prin vizita în acel centru de refugiaţi, care va fi una cu caracter privat şi nu va fi mediatizată de televiziuni, suveranul pontif doreşte să evidenţieze din nou tema primirii de migranţi în Europa şi va face acest lucru într-o ţară care menţine o politică dură împotriva migraţiei clandestine şi a ridicat un gard de 270 de kilometri de-a lungul frontierei cu Turcia.

Citește și: Adrian Vasilescu, consilier BNR vine cu explicații! Cum va influența noul indice ratele românilor

La ora actuală, centrele de primire a migranţilor amenajate în Bulgaria au o rată de ocupare de numai 10%, procent mult inferior celui înregistrat cu câţiva ani în urmă în timpul valului masiv de refugiaţi.

Centrul de la Vrazdebna este unul dintre cele trei de acest fel existente în Bulgaria şi are o capacitate de 370 de persoane, în prezent fiind găzduiţi acolo circa 130 de migranţi, majoritatea familii siriene. Acest centru a mai fost vizitat în trecut şi de şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, precum şi de fostul înalt comisar al ONU pentru refugiaţi, Antonio Guterres, în prezent secretar general al ONU.

Citește și: Vești proaste pentru românii cu ‘ Prima Casă’! BCR a făcut anunțul

Acest centru este considerat a fi unul ''model'', întrucât acolo refugiaţii primesc cu ajutorul unor ONG-uri precum Caritas sau Crucea Roşie tot ce le trebuie pentru un trai decent, precum şi cursuri de limbă pentru adulţi şi copii şi şcoală pentru cei mici.

Conform ONG-ului Caritas, în 2018 circa 2.500 de migranţi au cerut azil în Bulgaria, dintre care numai 712 au primit un statut de protecţie internaţională.

Citește și: Kaufland își nimicește concurența! Cum plănuiește să atragă mai mulți clienți

Bulgaria se numără printre ţările care au refuzat anul trecut să semneze pactul ONU privind migraţia, susţinut de Papa Francisc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.