Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Paradă a costumului popular românesc marca 'Flori de Ie', la reşedinţa Ambasadei României din Franţa

radiounirea.ro
ie romaneasca port popular

O paradă a costumului popular românesc marca "Flori de Ie" va avea loc, pe 24 iunie, la Palatul Behague, reşedinţa Ambasadei României din Franţa, în cadrul Festivalului "RomânIA Autentică", informează CONAF printr-un comunicat.

"Într-un concept dedicat, ce are ca element central ia - cămaşa tradiţională, 20 de femei de succes din România şi Franţa, cu vârste cuprinse între 25 şi 70 de ani, din domeniul afacerilor, diplomaţiei şi culturii, vor defila atât în costume tradiţionale, cât şi în creaţii recente ale casei Flori de Ie, pentru a celebra Ziua Iei. Ritmul muzical al serii va fi dat de grupul 'Duo ConTe', format din violoniştii români Ingrid şi Bogdan Nicola, iar publicul va putea degusta produse culinare româneşti", se menţionează în comunicat.

Cele 20 de ţinute alese pentru defilarea de la Paris de Cristina Chiriac, preşedinta CONAF, îmbină armonios trecutul cu prezentul, tradiţia cu viziunea despre femeia modernă. Combinaţiile alese transformă cromatic, rescriu liniile, pun propria amprentă asupra personalităţii fiecărui model, subliniază sursa citată.

"România este autentică prin spiritul nostru latin, prin trăirile noastre puternice şi pline de suflet, atât de frumos cusute de femeile noastre în simboluri colorate. Flori de Ie îşi doreşte o prezenţă puternică a valorilor româneşti. După Havana, Londra, New York, Abu Dhabi, Viena, Bari, Shanghai, Bergamo, Dubai, Tokyo, Copenhaga şi Ankara, Parisul se bucură iar de frumuseţea iei şi a portului tradiţional românesc, de data aceasta sub marca RomânIa Autentică. Am viziunea iei româneşti ca emblemă a succesului, a antreprenoriatului, a mândriei de a-ţi purta sufletul la vedere, în orice loc. Nu creăm pret-a-porter sau high couture, scriem femeia de succes a acestor vremuri", a declarat Cristina Chiriac, fondatoarea mărcii "Flori de ie", iniţiatoarea festivalului RomânIA Autentică şi preşedinta CONAF, potrivit Agerpres.

Evenimentul, organizat de "Flori de Ie", Ambasada României la Paris şi Institutul Cultural Român, sub patronajul Delegaţiei permanente a României pe lângă UNESCO, va fi deschis de Luca Niculescu, ambasadorul României în Franţa.

Proiectul este susţinut, de asemenea, de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), ANAA (Asociaţia Naţională a Antreprenorilor), Patronatul Femeilor din Meşteşugărit şi Patronatul Antreprenorilor din Industria Înfrumuseţării din România (PADIR).

Hobiţa, satul natal al lui Constantin Brâncuşi, şi Iaşi, nucleu al culturii şi tradiţiei româneşti, se alătură evenimentului România Autentică, aflat la a cincea sa ediţie, desfăşurat anual pe 24 şi 25 iunie, se mai arată în comunicat.

Ziua Iei este sărbătorită în fiecare an la 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene. La 21 iunie 2022, Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru instituirea zilei de 24 iunie ca "Ziua Iei".

Colecţia Flori de Ie, cu peste 150 de costume reprezentative ale patrimoniului etnografic din toate regiunile României, este considerată una dintre cele mai importante din România. Scopul proiectului "RomânIA Autentică" este acela de a dezvolta şi a readuce în lumină, pe întreg mapapondul, cultura, arta şi valorile tradiţionale româneşti, prin manifestări ce au în centru portul tradiţional, folclorul muzical şi coregrafic, meşteşugurile şi gastronomia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.