Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Paradox: România a crescut mai mult ca Japonia, China sau țările din vest în ulima sută de ani, dar nu se ridică la nivelul lor. Marele risc pentru țara noastră

pixabay.com
diverse, economie, spion, date

România a crescut, în ultimii 100 de ani, cu un ritm mediu anual mai ridicat decât al țărilor din Vestul Europei, decât al Chinei și decât al Japoniei, arată datele prezentate marți de Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), informează Mediafax.

„Ritmul mediu anual de creștere a fost de 3,3% pe an. E mult? Este puțin? Depinde cum ne raportăm. La Vestul Europei este mult, Vestul Europei a crescut cu 1,8%. Dacă ne raportăm la colegii din Estul Europei, au crescut cu 1,9% (...). China cu 2,4%, Japonia cu 2,18%. Noi am crescut mai repede, dar aici trebuie făcute două precizări fundamentale: am crescut mai repede, pentru că am plecat de foarte de jos. Dacă ne raportăm la Statele Unite, în 1918, PIB-ul nostru pe locuitor era la 10% din media din Statele Unite, astăzi suntem la 40% din acest nivel. Am recuperat mult”, a precizat, marți, Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, în cadrul lansării cărții „Un veac de sinceritate. Recuperarea memoriei pierdute a economiei românești: 1918 - 2018”, pe care a coordonat-o.

La realizarea cărții au participat alți șapte economiști din cadrul BNR: Alexandra Cojocaru, Brîndușa Costache, Veaceslav Grigoraș, Horațiu Lovin, Camelia Neagu, David Orțan și Andrei Tănase.

În plus, la aderarea la Uniunea Europeană, convergența României era de 36% din PIB-ul pe cap de locuitor din media UE, iar, la finele anului trecut, România a ajuns la 59% din acest nivel, cu un nivel de 22.183 de dolari.

„Această recuperare s-a datorat și faptului că plecând de foarte de jos am putut importa tehnologie. (...) În cazul nostru, ca și în cazul altor economii emergente, a fost vorba de transferul acestor tehnologii, ceea ce durează mai puțin (n.red. - decât în țările occidentale, unde a fost creată această tehnologie). Asta îți permite să crești mai repede. Problemea este de ce va fi de-acum înainte, pentru că am ajuns la acest 40% din media Statelor Unite care riscă să se încadreze în ceea ce unii economiși numesc capcana venitului mediu”, a explicat Voinea.

Citește și: DECIZIE Învins de Codruț Olaru, Nicolae Solomon REVINE pe cai mari: Va candida pentru funcția de vicepreședinte al CSM în 2019

A doua observație importantă legată de ritmul mare de creștere a economiei față de alte țări și de ce nu suntem la nivelul acestora este că volatilitatea creșterii este foarte mare, de 8,9%, respectiv de aproape trei ori.

„Acesta nu este un lucru bun. Am crescut pe medie cu 3,3%, dar media nu este relavantă, pentru că, atunci când am crescut, am crescut accelarat, iar, atunci când am scăzut, am scăzut accelerat. Această volatilitate se menține în toate perioadele istorică – interbelică, postbelică, comunistă. În comparație cu alte țări, avem o volatilitate dublă sau triplă. Normalitatea este ca această volatilitate să fie sub media creșterii”, a subliniat Voinea.

Această creștere de 3,3% este foarte aproape de PIB-ul potențial al României, așa cum îl calculează BNR, la aproximativ 4%, conform viceguvernatorului BNR.

„Deci, nu suntem departe de realitate, cu această valoare 3,3%. Înseamnă că acesta nu este doar potențialul nostru de aici înainte, dar pe aici a fost și realitatea în ultimii 100 de ani, cu foarte multe salturi. În pofida acestei evoluții în salturi, România a recuperat o parte din declajele de dezvoltare față de economiile dezvoltate, dar trebuie spus că această creștere economică a fost extrem de inegală. Deși s-a mai atenuat volatilitatea, vă dau doar câteva exemple. În perioada interbelică, mortalitatea infantilă era de 17 la mie, dublul mediei europene. Astăzi este 0,6 la mie, dar tot este sub medie”, a explicat Voinea.

Citește și: FMI CONFIRMĂ o nouă criză economică: Nori de furtună se adună asupra economiei mondiale

Acesta a mai dat drept exemplu că, în 2017, România avea 5,1 milioane de săraci, după standardele Băncii Mondial, care este de 5,5 dolari (12 lei).

„Avem aproximativ 40% din săracii Europei, dar înainte să intrăm în Uniunea Europeană aveam 60% din săracii Europei. Emergența s-a produs, se produce. În 100 de ani, am făcut acest salt, de la o economie cu venit scăzut la o economie cu venit mediu, dar rămân multe de rezolvat în interiorul țării, inclusiv disparitățile regionale”, a punctat Voinea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.