Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Paradoxul rus: Gazprom și-a amputat exporturile dar rămâne cu un profit record

arcpublishing.com
Gazprom gaze

Gigantul rus Gazprom a redus cu 27,6% exporturile de gaze în primele cinci luni din 2022, comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a sancţiunilor impuse de Occident Rusiei, din cauza campaniei militare din Ucraina, şi a refuzului unor clienţi de a plăti gazele în ruble, relatează agenţia EFE. În ciuda acestui lucru, profiturile gigantul rus au fost mai mari ca niciodată, în special înainte de izbucnirea războiului.

"Vânzările în străinătate au fost de 61 miliarde metri cubi, cu 27,6% mai mici (minus 23,2 miliarde metri cubi) faţă de aceeaşi perioadă din 2021", a anunţat compania rusă de stat într-un comunicat publicat pe contul de Telegram. De asemenea, compania rusă a informat că în primele cinci luni ale acestui an a redus nivelul de extracţie „cu 4,8% mai puţin (minus 10,6 miliarde mc) comparativ cu anul trecut". Gazprom a anunţat, de asemenea, că exporturile de gaze în China prin gazoductul Sila Sibiri (Forţa Siberiei) continuă să crească.

În ceea ce privește profiturile obținute de Gazprom în prima parte a anului, compania a anunțat în aprilie profitul său net a urcat până la 2.093 miliarde de ruble (29 de miliarde de dolari) în 2021, de la 135,34 miliarde ruble în anul financiar 2020 afectat de pandemie, graţie creşterii preţurilor la petrol şi gaze naturale, transmite Reuters. De asemenea, profitul operaţional a crescut de patru ori până la 2.411 miliarde ruble. „Principalul factor care a afectat rezultatele financiare a fost creşterea preţurilor la gaze şi petrol. Asta a condus la creşterea vânzărilor dar şi la o creştere a costurilor pentru achiziţiile de gaze şi petrol", a informat Gazprom.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.