Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parchetul din Franţa cere închisoare pe viaţă pentru fratele lui Merah, atentatorul de la Toulouse din 2012

ciocanel judecator

Procurorii francezi au cerut luni condamnarea la închisoare pe viaţă a lui Abdelkader Merah, fratele lui Mohamed Merah, pentru 'complicitate' la asasinatele comise de acesta, în numele jihadului, în martie 2012 la Toulouse şi Montauban, în sud-vestul Franţei, transmite AFP. Procuroarea Naima Rudloff a cerut, de asemenea, instanţei ca Abdelkader Merah să nu poată fi eliberat condiţionat mai devreme de 22 de ani.

Mohamed Merah a asasinat, între 11 şi 19 martie 2012, trei militari la Montauban şi trei copii şi un învăţător la o şcoală evreiască din Toulouse. El a fost omorât la 22 martie 2012 în apartamentul său din Toulouse de RAID, o unitate a poliţiei de elită, după un asediu de 32 de ore urmărit cu sufletul la gură de media din toată lumea. Abdelkader Merah a fost acuzat că a facilitat 'în mod conştient' crimele lui Mohamed, ajutându-l, printre altele, să se debaraseze de scuterul folosit în timpul atacurilor. El a mai fost acuzat că a participat la 'o grupare infracţională afiliată Al-Qaeda, promovând un islamist jihadist (...) şi aplicând propriei persoane şi fratelui său Mohamed recomandările acestei organizaţii, ale cărei învăţături şi sfaturi operaţionale le cunoştea'.

În pledoaria finală, Naima Rudloff l-a descris pe Abdelkader Merah, în vârstă de 35 de ani, drept ideologul acţiunilor fratelui său. 'Abdelkader Merah l-a fabricat pe Mohammed Merah,' a acuzat ea. Procuroarea a cerut pedeapsa maximă prevăzută de lege, 20 de ani de închisoare, dintre care două treimi cu executare, împotriva celui de-al doilea inculpat, Fettah Malki (34 de ani), acuzat că i-a furnizat lui Mohamed Merah o vestă antiglonţ, un pistol mitralieră şi muniţii utilizate de atentator.

Reprezentanta Parchetului a mai cerut înscrierea condamnărilor în FIJAIT (Fişierul judiciar naţional automatizat privind autorii de infracţiuni teroriste). Cei doi au recunoscut faptele, dar au negat că ar fi cunoscut intenţiile criminale ale jihadistului. Interogat de serviciile de informaţii, Mohamed Merah nu şi-a ascuns deplasările în Siria, Egipt sau Pakistan, dar a susţinut că au fost în scop turistic. În realitate, reuşise să intre în contact, în zonele tribale pakistaneze, cu o grupare afiliată Al-Qaeda, care a revendicat ulterior crimele pe care el le-a comis, conform Agerpres.

Procesul are loc la Paris, în condiţii de securitate ridicată, în faţa unei curţi de juraţi formate din magistraţi şi în prezenţa a 232 de părţi civile. Miza principală a procesului a fost să se stabilească rolul exact jucat de Abdelkader Merah (35 de ani) în asasinatele comise de fratele său de 23 de ani. Acestea au fost primele atentate jihadiste produse în Franţa după cele ale grupării insurgente algeriene GIA în 1995 şi au marcat debutul unei noi forme de terorism, care a făcut până acum 241 de victime.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.