DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Parchetul General, ATAC la Parlament: Peste 20 de dosare ANULATE

Universul Juridic
Parchetul General

Parchetul General critică indirect Parlamentul, prin publicarea unei liste de dosare care vor fi afectate de modificarea articolului 301 Cod Penal operată marți de Camera Deputaților.

„Modalităţi alternative de săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, prev.de art.301 din Codul penal, dezincriminate prin proiectul adoptat la data de 25 aprilie 2017 de Camera Deputaţilor, care modifică articolele 301 şi 308 din Codul penal” - este descrierea făcută listei de 20 de dosare în lucru sau trimise în judecată și 4 dosare în care s-au pronunțat deja hotărâri definitive și care vor putea fi supuse revizuirii. Pe listă se află mai mulți consilieri locali, primari de comune, trei primari de oraș și șefi de instituții publice.

Vezi AICI lista rechizitoriilor afectate!

Vezi AICI deciziile definitive!

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 187 voturi pentru, 71 împotrivă, 6 abţineri, proiectul de modificare a Codului penal, înlocuind ''conflictul de interese'' cu sintagma ''folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane''. Potrivit amendamentelor adoptate, titlul articolului 301 din Codul penal se transformă din "conflict de interese" în "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane''. 

Articolul modificat în comisie prevede că "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani".

Vezi și: SURSE - Primele scântei în coaliția PSD-ALDE

În legea în vigoare, articolul 301 prevede că ''fapta funcţionarului public, care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică''. 

Potrivit unui alt amendament adoptat, aceste prevederi nu se aplică în cazul în care actul sau decizia se referă la emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative, la exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege, cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de aceasta.

Vezi și: Toader, anunț de ultimă oră: Documentele pentru extrădarea lui Ghiţă au fost trimise în Serbia

O altă modificare adoptată de comisie este la articolul 308. ''Dispoziţiile art. 289 - 292, art. 295, art. 297 - 300 şi art. 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice'', prevede articolul 308 modificat de deputaţi.


Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu proiectul de lege pentru modificarea art. 301 şi art. 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal. Legea merge la promulgare, la președintele Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.