Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parchetul General face lumină în scandalul în care este implicată Emilia Șercan

epochtimes-romania
Emilia Sercan

Parchetul General a transmis, marţi, precizări, cu privire la cazul jurnalistei Emilia Şercan, explicând că procurorul general a formulat îndrumări scrise care au urmărit să dinamizeze administrarea probelor, fără a afecta independenţa procurorului de caz. De asemenea, instituţia precizează că s-a impus verificarea competenţei şi declinarea dosarului către Parchetul Curţii de Apel, informează News.ro.

Parchetul General a transmis, marţi, cu privire la suspiciunea unei divulgări a informaţiilor nepublice, sesizată de către jurnalista Emilia Şercan, că legea prevede posibilitatea procurorului ierarhic superior de a transmite dispoziţii scrise procurorului subordonat.

”În acest sens, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a formulat, la data de 09.03.2022, îndrumări scrise către parchetul care supraveghea cercetările (Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4) în dosarul penal deschis ca urmare a plângerii formulate de doamna Emilia Şercan. Aceste îndrumări, fără a afecta independenţa procurorului de caz, au urmărit să dinamizeze administrarea probelor şi să reflecte rolul activ al organelor de urmărire penală pentru aflarea adevărului”, a transmis PArchetul General, într-un comunicat de presă.

Vezi și: MAI, reacție după acuzațiile Emiliei Șercan: 'Condamnăm orice act de intimidare a jurnaliştilor şi susţinem independenţa acestora'

Potrivit documentului, a fost semnalată procurorului necesitatea verificării competenţei, aspect care a determinat declinarea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi, ulterior, preluarea cercetărilor, la 31.03.2022, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Vezi și: Guvernul reacționează la acuzațiile jurnalistei Emilia Șercan: 'Premierul solicită ca orice formă de intimidare a jurnaliștilor să fie investigată'

”Pentru clarificarea criticilor exprimate public de partea vătămată, parchetul care efectuează urmărirea penală va stabili, în raport de drepturile conferite de Codul de procedură penală, informaţiile care îi vor fi transmise, ţinând cont de caracterul nepublic al urmăririi penale. Totodată, constatările privind pluralismul şi libertatea mass-mediei din Rapoartele din 2020-2021 privind statul de drept, emise de Comisia Europeană, au fost aduse în atenţie organelor judiciare implicate în investigaţiile privind faptele comise împotriva jurnaliştilor”, se mai arată în comunicat.

Vezi și: Tudor Chirilă îi ia apărarea Emiliei Șercan: 'Asta e România Educată?'

Context

Jurnalista Emilia Şercan a scris, luni, pe Facebook, că este supusă unor "acţiuni de discreditare şi intimidare" după data de 18 ianuarie, când "a dezvăluit că teza de doctorat a premierului este plagiată".

"Am decis să denunţ public acţiunile de discreditare şi intimidare la care sunt supusă după 18 ianuarie 2022, data la care am dezvăluit că teza premierului României, Nicolae Ciucă, este plagiată. Am decis acest lucru pentru că jucătorul-cheie în această operaţiune este chiar statul român: o probă pe care am furnizat-o Poliţiei Române pentru a identifica autorul unei infracţiuni de violare a vieţii private a fost scursă din dosar în aceeaşi zi, iar ulterior a devenit baza unei ample operaţiuni de kompromat. Am acordat timp organelor de cercetare penală - Parchet şi Poliţie - să ancheteze scurgerea de informaţii pe care am reclamat-o la data de 18 februarie 2022. Vreme de 45 de zile nu am fost nici măcar audiată în dosarul deschis ca urmare a plângerii prin care am reclamat scurgerea de informaţii, iar timp de 19 zile Parchetul şi Poliţia au refuzat să îmi comunice numărul de înregistrare a dosarului penal", a scris Emilia Şercan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.