Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parchetul intervine în proiectul gândit de Finanțe care scapă anumite firme de unele contribuții și impozite (presă)

Radu Pop
www.bugetul.ro
firme, afaceri

Ministerul Finanțelor lucrează la o nouă variantă a proiectului prin care intenționează să modifice prevederea de reincriminare, de la 1 martie, ca faptă penală a reținerii și nevirării unor contribuții și impozite, astfel încât aceasta să nu fie aplicată, fără discriminare, și firmelor care nu au avut intenția de a comite o astfel de infracțiune, cum ar fi, de exemplu, cazul unei firme care are de încasat bani pentru concedii medicale de la stat, dar nu dispune de fonduri suficiente pentru a plăti în termen impozitul și contribuțiile la salariile achitate angajaților, informează într-o analiză PROFIT.RO.

Conform legislației intrate în vigoare la 1 martie, ANAF trebuie să depună automat sesizare penală pentru restanțe mai mari de 60 de zile la reținerea și nevirarea a 19 tipuri de contribuții și impozite.

Potrivit informațiilor Profit.ro, termenul de la care Ministerul Finanțelor consideră că ar interveni obligația ANAF de a face automat sesizări penale este însă după 25 aprilie+perioada de grație de 60 de zile, adică după 25 iunie.

La o variantă anterioară a proiectului, care introducea analiza ANAF înaintea sesizării penale și a fost pusă în dezbatere publică la mijlocul lunii februarie, Ministerul Finanțelor a avut discuții tehnice pe parcursul a două luni cu Ministerul Justiției, după ce a primit însă un aviz cu observații, cum a anunțat anterior Profit.ro. La noua variantă de proiect, la care se lucrează acum, Finanțele au cerut și opinia Ministerului Public (Parchetele). La nivelul ANAF, situația nu este clară în privința termenului de la care se vor face sesizări penale, dar un termen de 26 iunie ar lăsa suficient timp pentru pregătiri.

Context

Potrivit celor mai recente date analizate de Profit.ro, numărul contribuabililor care nu și-au îndeplinit astfel de obligații la termenul scadent era de 331.178 la finele lunii decembrie. Aproape 41.000 beneficiau de facilități fiscale, ceea ce înseamnă că peste 290.000 aveau o situație care ar impune acum ca ANAF să transmită sesizare penală procurorilor. Toate cele 19 impozite și contribuții cărora li se aplică reincriminarea au ca termen de plată data de 25 a lunii, astfel că dacă, potrivit abordării Ministerului Finanțelor, reincriminarea intrată în vigoare la 1 martie se aplică datoriilor apărute după acest termen, deci celor din martie, acestea devin restanțe cel mai devreme după data de 25 aprilie, ultima zi de plată. Dacă se adaugă și termenul de grație de 60 de zile, sesizările ar trebui să fie făcute, pe legislația în vigoare, începând cu 26 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.