Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Părerea Rusiei despre criza alimentară: Nu este provocată de războiul din Ucraina

stiri.md
vagoane grau cereale

Rusia minimalizează miercuri rolul ofensivei sale în Ucraina în scumpirea puternică a cerealelor şi îndeamnă ”să nu se exagereze” importanţa producţiei ucrainene în lume, relatează AFP.

”Trebuie să nu se exagereze importanţa şi influenţa pe pieţele internaţionale a rezervelor de cereale ucrainene”, declară presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie news.ro.

”Este un procent prea mic ca să aibă un impact semnificativ în criza alimentară mondială, care a început deja”, consideră el.

Dmitri Peskov consideră că această criză este cauzată de ”un lanţ de evenimente şi de acţiuni nefericite ale guvernelor din întreaga lume”.

El nu spune la ce anume se referă.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat anterior, în cursul unei vizite la Ankara, că ofensiva rusă în Ucraina ”nu este cauza sau catalizatorul crizei alimentare”.

”Noi am acordat multă atenţie problemei exporturilor cerealelor ucrainene, pe care colegii noştri occidentali şi ucraneni încearcă să o prezinte ca pe o criză universală, în pofida faptului că aceste cereale reprezintă doar 1% din producţia mondială de grău şi alte cereale”, a dat asigurări Lavrov.

De la începutul invaziei şi războiului ruse în Ucraina, o creştere extrem de puternică a cursului cerealelor şi uleiului a condus la o scumpire, care le-a depăşit pe cele din tmpul ”primăverii arabe” din 2011 şi ”revoltelor foamei” din 2008.

Ucraina - un actor major pe piaţa cerealelor, al patrulea exportator mondial de grâu şi al treilea exportator mondial de porumb - nu îşi mai poate transfera producţia prin porturile de la Marea Neagră, din cauza războiului rus.

Înainte de război, Kievul exporta lunar 12% din grâul mondial, 15% din porumbul mondial şi 50% din uleiul de floarea soarelui.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susţine că 20-25 de milioane de tone de cereale sunt blocate şi că această cantitate ar putea creşte la 70-75 de milioane de tone în această toamnă.

În 2021/2022, Ucraina a exportat 20 de milioane de tone de grâu şi 27,5 milioane de tone de porumb, potrivit unui raport întocmit de către World Argicultural Supply and Demand Estimates (WASDE) din cadrul Departamentului american al Agriculturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.