Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Părintele Andrei Ioan Danciu din Praga: 'Acolo unde este mult ateism, este și teren fertil pentru lucrarea Bisericii'

inaltarea domnului Iisus Hristos

Părintele Andrei Ioan Danciu din Praga spune că, deși o mare parte din cehi se declară atei, în țara lor există un teren fertil pentru lucrarea Bisericii. El povestește cum este să fii român în Cehia și în ce stadiu este proiectul de reconstrucție a bisericii monument istoric în care slujea. Aceasta a ars luna trecută din cauze care urmează a fi determinate.

Părintele Andrei Ioan Danciu a văzut multe convertiri în cei 12 ani de slujire la Praga, ceea ce îl face să spună că, paradoxal, într-o țară cu mulți atei, și setea după Dumnezeu este mare. Singura condiție este ca omul să depășească bariera indiferenței spirituale, potrivit basilica.ro.

Citește și: Ana Birchall răstoarnă povestea renunțării la pensia specială, prin demisie: ‘Rog share, să se știe adevărul!’

„Este multă indiferență religioasă. Și atunci nu contează decât relația ta ca om cu ei”, povestește părintele Danciu. Dar este destul de greu să te să te împrietenești rapid cu cehii, care, spre deosebire de popoarele latine, sunt din fire mai distanți.

„În plus, e foarte greu să porți reverenda și să începi cu ei o relație în care să fii în scurt timp apreciat”, adaugă zâmbind părintele. Dar nici pe departe imposibil. O demonstrează parcursul său.

Bisericuța care reunea români din toate provinciile istorice

În 2004, Părintele Andrei Ioan Danciu făcea parte dintr-un cor invitat să cânte la o parohie din Cehia. Relațiile stabilite în acea călătorie au condus în timp la numirea sa în 2008 ca preot slujitor la „Biserica Românilor” din Praga.

Comunității românești din Cehia i-a fost dată în folosință o bisericuță monument istoric din Grădinile Kinsky, pe Dealul Petrin al Pragăi, un dar al etnicilor ruteni făcut statului ceh. Pe lângă hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, lăcașul a primit și hramul Sf. Voievod Ștefan cel Mare.

Parohia aparține canonic de Biserica Ortodoxă a Cehiei și Slovaciei, dar în modesta ei bisericuță se realiza un fel „Mare Unire” a românilor din Praga: la cele cinci slujbe din săptămână participau români din România, Republica Moldova și Ucraina.

Până când, în noaptea de 27 spre 28 octombrie 2020, bijuteria de arhitectură populară ruteană a ars aproape integral. „Mai putem ține doar Vecernia și Liturghia de Duminică sau din sărbători. Și nu e puțin”, spune Părintele Andrei Ioan Danciu.

Acum slujbele au loc la Catedrala Catolică Sf. Laurențiu din sectorul Praga 5. Sâmbăta, la ora 18:00, părintele slujește Vecernia, iar duminica, de la 08:00, Sfânta Liturghie.

În fondul de colectă publică stabilit de municipalitatea pragheză pentru reconstrucția bisericii românilor din Capitala Cehiei s-au strâns aproximativ 20.000 de euro.

Mulți români s-au oferit să ajute la reconstrucție cu brațele lor, dar procedurile impuse de statutul de monument istoric vor face ca lucrarea să se efectueze numai de către firme specializate.

Parohul estimează că reconstrucția ar putea să coste jumătate de milion de euro. În 2017, după ce a ars o biserică din lemn mai mare din estul Cehiei, reconstrucția a costat 800.000 de euro.

Un moț la Praga

Părintele Danciu are 37 de ani și s-a născut la Câmpeni, în Țara Moților. Orașul, situat între Roșia Montană și Albac, are un muzeul dedicat lui Avram Iancu. Moții sunt credincioși, astfel că apropierea de Biserică a fost naturală, moștenită din familie.

În Cehia, a întâlnit o lume diferită de cea în care crescuse. „Sunt mulți atei, deși nu este declarată țară atee, iar preoții sunt salarizați 100% de statul ceh”, explică el.

Cu toate acestea, salariul nu-l depășește pe cel al unui preot din România, astfel că este nevoit să mai aibă un serviciu. După mulți ani în care i-a cercetat pe cei dintr-o închisoare locală, i s-a oferit postul de preot capelan acolo.

Părintele Andrei Ioan Danciu vine mereu în țară cu bucurie. La ITO Craiova, 2019. Foto credit: Arhiva personală

Nu sunt mulți români închiși aici în comparație cu alte țări situate mai la vest. Și în general nu sunt mulți deținuți, explică părintele, pentru că legea permite prelungirea arestului preventiv până la doi ani, ceea ce descurajează recidiva celor aflați la prima abatere.

Setea de Dumnezeu dintr-o țară atee

Deși procentul ateilor este foarte mare în Cehia, relațiile formale la nivelul societății sunt foarte bune.

„Statul respectă libertatea religioasă și sprijină bisericile, care sunt foarte bine puse la punct. Cehia este o țară pusă la punct. Este o țară curată și civilizată”, spune părintele.

Și un teren propice pentru lucrarea Bisericii. „E un teren fantastic de lucru, au început să vină mulți cehi la biserică”, adaugă parohul din Praga.

Un tânăr lucrător vamal ceh s-a convertit de pe Internet. Avea niște căutări personale și așa a ajuns să găsească pe un site de limbă engleză niște cântări ortodoxe care i-au plăcut mult.

Astfel a ajuns să se apropie de comunitatea ortodoxă și să primească botezul la vârsta de 21 de ani, povestește părintele paroh.

Alții se îndrăgostesc de persoane de religie ortodoxă și se botează pentru a se cununa religios. „Și, dacă la început iau lucrurile mai mult formal, ca să se poată căsători, apoi încet-încet se convertesc cu adevărat”, spune parohul.

„Vedeți, familia are rostul ei, să ia oamenii și să-i facă să semene între ei și să îi ducă împreună mai departe.”

„De aceea, fiind acolo, am învățat că este foarte important să se promoveze ceea ce face Biserica. Rostul Bisericii este să nu fie cu lacătul pus. Închidem simbolic ușile pentru împărtășire, dar trebuie să se audă chemarea Bisericii către oameni, care Îl caută prin fire pe Dumnezeu”, adaugă el.

Pentru donații

Cei care vor să sprijine reconstrucția bisericii incendiate a românilor din Praga pot dona în lei, euro, sau coroane cehești, în contul parohiei:

Cont bancar / Číslo účtu: 43-5910970287/0100

IBAN: CZ2701000000435910970287

SWIFT: KOMBCZPPXXX

Beneficiar / Příjemce: VI. Pravoslavna cirkevni obec v Praze 5 – Svaty Michal

Banca / Banka příjemce: Komercni banka

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.