Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Părintele protosinghel Iuliu-Marius (Maxim) Morariu a obţinut la Universitatea Pontificală Angelicum din Roma al doilea titlu de doctor

basilica.ro
parintele maxim morariu

Părintele protosinghel Iuliu-Marius (Maxim) Morariu a susţinut ieri teza celui de-al doilea doctorat la Universitatea Pontificală Angelicum din Roma, Facultatea de Ştiinţe Sociale.

Teza de doctorat a avut tema Concepţia lui Virgil Gheorghiu despre comunism, nazism şi capitalism, sub coordonarea prof. dr. Valeria Sala şi a prof. univ. dr. Mattteo Stefanori.

Preşedinte de şedinţă a fost prof. univ. dr. Alejandro Crosthwaite. Au intervenit, pentru a-l felicita pe proaspătul doctor în sociologie Mitropolitul Andrei, prof. univ. dr. Vasile Timiş – inspectorul general de religie, lector univ. dr. Denisa Manea.

Angelicum e cea mai veche Universitate Pontificală din lume, datand din secolul XI. Între cei mai ilustri absolventi se numara Papa Ioan Paul al doilea, iar între profesori: Jacques Maritain, Yves Congar, Toma de Aquino.

„Pentru mine această lucrare de doctorat, ca și întreaga experiență a studiilor de la Roma, a fost ceva extraordinar. În 2018 am venit la Roma pentru a face un masterat în științe sociale, dar nu mă gândeam că peste trei ani am să fiu doctor în științe sociale. Am terminat între timp și materatul acolo și am avut posibilitatea să studiez într-o universitate în care, deși este una catolică, e cât se poate de occidentală ca gândire și mentalitate. Este formată din profesioniști. Decanul nostru este american, prodecana este irlandeză, iar formațiile profesionale sunt în centre mari precum Cambridge, Harvard sau în marile universități din Statele Unite și spațiul european. A fost o experiență extraordinară și provocatoare pentru că am fost pus în postura de a învăța o limbă străină, de a viețui într-un alt context și a mă adapta unor realități, dar și de a mă racorda la ceea ce înseamnă cercetarea în alte spații”, a declarat pentru STIRIPESURSE.RO părintele Iuliu-Marius (Maxim) Morariu.

Părintele Iuliu Maxim Morariu este doctor pentru a doua oară, după ce în 2019 obţinea doctoratul în Teologie cu tema „Repere ale autobiografiei spirituale din spaţiul ortodox în secolele XIX şi XX: Ioan de Kronstadt, Siluan Athonitul şi Nicolae Berdiaev”, coordonar ştiinţific Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei al Clujului.

Iuliu-Marius (Maxim) Morariu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă (ca şef de promoţie) şi cea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii clujene, masteratul în cadrul celor două, dar şi Institutul Ecumenic din Bossey (afiliat Universităţii din Geneva, 2017-2018). De asemenea, a studiat la Graz, Belgrad şi Kosice. În anul 2020, a absolvit un masterat în ştiinţe sociale în cadrul mai-sus pomenitei universităţi romane.

A publicat, editat, coordonat sau tradus 27 de volume şi peste 300 de studii şi articole în reviste şi volume de specialitate din ţară şi străinătate şi a participat cu comunicări la peste 120 de conferinţe, congrese şi simpozioane în ţară şi în străinătate. Este membru în colegiul editorial sau cel ştiinţific a 10 reviste ştiinţifice (2 indexate Web of Science), cercetător asociat al Universităţii din Pretoria, Africa de Sud, secretarul Centrului de Studii Teologice "Ioan Lupaş" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi membru al Institutului de Istorie Eclesiastică "Nicolae Bocşan" de la Cluj. Ca om de radio realizează emisiuni pentru Radio Renaşterea (Cluj-Napoca), Radio Trinitas (Bucureşti) şi Radio Someș (Bistriţa). În semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată, a primit de-a lungul timpului mai multe premii şi distincţii.

Vezi și: Cum sărbătoresc Paștele românii din Italia. Interviu cu Părintele Maxim: ‘Mulți au venit fără să aibă un sentiment religios și aici și-au descoperit credința’

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși! .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.