Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parisul este sub ASEDIU: radiografia unor proteste care aruncă în aer Europa

reuters
proteste franta

Tensiunea creşte sâmbătă în mai multe zone ale Parisului, după ce forţele de ordine au reţinut şi chestionat 700 de persoane în întreaga ţară, iar 361 se află în custodie. Pe mai multe străzi au fost folosite gaze lacrimogene, fapt care nu i-a împiedicat pe unii turişti să iasă la plimbare, deşi majoritatea punctelor turistice şi comerciale sunt închise. În mai multe oraşe franceze au loc manifestări similare, iar în Grenoble un lider al mişcării „Vestelor galbene” a fost reţinut, potrivit News.ro.

Baricade au fost instalate pe marile bulevarde, unde poliţia a intrat cu tunuri cu apă pentru a dispersa mulţimea.

Opt mii de oameni protestează la Paris şi alţi peste 20.000 în oraşe din Franţa.

Citește și: Ion Cristoiu, despre situația din Franța: Un experiment tip USR. Nu se cresc politicieni în laborator

Zeci de persoane au ocupat străzi secundare, ca Hoche şi Marceau, unde forţele de ordine au folosit, de asemenea, tunuri cu apă, dar şi gaze lacrimogene.

Mai mulţi manifestanţi au îngenunchiat în semn de protest faţă de arestările făcute în oraşul Mantes-la-Jolie, unii se plâng că forţele de ordine sunt atât de numeroase încât nu au loc să protesteze, Place de l'Étoile va rămâne închisă toată ziua, iar accesul pe Champs-Élysées va putea fi făcut din celealte străzi adiacente.

Pe strada Rivoli, aproape de Place de la Concorde, magazinele sunt închise, însă turiştii se plimbă printre „vestele galbene” şi fac fotografii. Este şi cazul unei familii din Verona, scrie Le Figaro: „Nu ne este frică. Nu pare foarte înfricoşător. Suntem frustraţi că toate staţiile de metrou sunt închise. Nu este uşor în cazul în care vrei să vizitezi ceva”.

Place de la Concorde, aflată la câteva sute de metri de palatul prezidenţial, de unde porneşte Champs-Élysée, este închisă complet. Bulevardul Haussmann este blocat de CRS (forţele de ordine).

O mulţime în faţa galeriilor Lafayette a fost blocată pe 50 de metri. „Este blocată pe 50 de metri, unde este dreptul nostru la libera circulaţie, eu sunt pacifist!”, a spus un manifestant. Aici s-a cântat „La Marseillaise”.

CRS, mult mai bine organizaţi decât sâmbăta trecută, aleargă între străzile Scribe şi Havely pentru a opri protestatarii.

„Vestele galbene” din strada Caumartin strigă „Macron, demisia!”, o fanfară cântă „Bella ciao”, iar poliţiştii discută cu manifestanţii. Şi aici magazinele sunt închise şi protejate cu garduri.

Citește și: Premierul francez îi SFIDEAZĂ pe protestatari și laudă intervenția VIOLENTĂ a jandarmilor

Centrele comerciale din regiunea Saint-Étienne sunt, de asemenea, închise.

La Grenoble, un lider al „vestelor galbene”, Julien Terrier, a fost reţinut de poliţie pentru că este organizatorul manifestaţiei care nu are autorizaţie.

Jean-Luc Mélenchon, preşedintele partidului de stânga La France Insoumise, a apreciat că tot ce se întâmplă în Franţa este „un eşec al puterii”.

Şaptezeci de persoane au fost reţinute preventiv la Bruxelles înaintea unui protest al „vestelor galbene”. Potrivit agenţiei de presă Belga, mai mulţi protestatari au ocupat o porţiune din şoseaua E17 spre Rekkem, în apropiere de graniţa cu Franţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.