Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentari australieni vor pleca în SUA pentru a pleda în favoarea renunțării la cererea de extrădare a lui Assange

Julian Assange

O delegaţie transpartinică de parlamentari australieni se va deplasa în această lună în SUA pentru a încerca să obţină punerea în libertate a fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, a anunţat marţi grupul său de sprijin, înaintea unei vizite a premierului Anthony Albanese, transmite Reuters.

Delegaţia le va solicita oficialităţilor americane să renunţe la demersurile de extrădare a lui Assange, aflat într-o închisoare britanică, în SUA, unde este acuzat de publicarea de către WikiLeaks a unor documente militare şi diplomatice confidenţiale americane, conform agerpres.

Din delegaţie vor face parte fostul viceprim-ministru Barnaby Joyce, deputaţi din Partidul Laburist (aflat la guvernare), din opoziţie şi din partidul Verzii.

Gabriel Shipton, fratele lui Julian Assange şi preşedintele organizaţiei Assange Campaign, a declarat că marea majoritate a compatrioţilor săi nu înţeleg de ce Statele Unite continuă să ceară ca fondatorul WikiLeaks să fie extrădat.

'Australienii văd în Statele Unite cel mai apropiat aliat al nostru (...) dar, chiar acum, Julian este ţinut ostatic de o administraţie americană răzbunătoare, iar acest lucru dăunează relaţiilor americano-australiene', a spus el într-o declaraţie.

Delegaţia australiană se va întâlni cu membri ai Congresului, cu oficiali din Departamentul de Stat şi Departamentul Justiţiei, cu organizaţii precum American Civil Liberties Union şi Reporters Without Borders.

Susţinătorii lui Assange afirmă că acesta a fost transformat în victimă pentru că a demascat acţiuni reprobabile ale SUA, inclusiv în conflictele din Afganistan şi Irak.

Potrivit Washingtonului, scurgerile de informaţii au pus în pericol vieţi omeneşti.

Prim-ministrul australian Albanese a declarat în luna mai că este frustrat de faptul că nu s-a ajuns la o soluţie diplomatică prin care să se pună capăt detenţiei lui Assange, şi că rămâne preocupat de sănătatea mintală a acestuia.

Susţinerea în favoarea lui Assange rămâne foarte scăzută în rândul decidenţilor americani. Doar câţiva membri ai Congresului s-au pronunţat în sprijinul cererii de retragere a acuzaţiilor împotriva australianului.

Dacă va fi extrădat, Julian Assange riscă o condamnare la până 175 ani de detenţie într-o închisoare de maximă siguranţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.