Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentari europeni denunţă ameninţări din partea premierului ceh, suspectat de conflict de interese

FILIP SINGER/epa
Andrej Babis

Parlamentul European (PE) a condamnat vineri utilizarea unor "afirmaţii defăimătoare şi pline de ură" de către premierul ceh, Andrej Babis, la adresa eurodeputaţilor aflaţi în misiune în ţara sa pentru a ancheta asupra unui presupus conflict de interese în ce-l priveşte, potrivit unei rezoluţii adoptate vineri, citată de AFP și preluată de agerpres.

Preşedinta acestei comisii parlamentare, germana Monika Hohlmeier (PPE, dreapta), în fruntea unei delegaţii de şase persoane care a vizitat Cehia în februarie, denunţase, joi, în timpul dezbaterilor din PE, "presiunile enorme" suportate în cursul acestei misiuni.

"Am avut de a face cu un nivel de agresivitate fără precedent", a declarat ea, adăugând că mai mulţi membri ai misiunii "au primit ameninţări de la vârful guvernului".

Misiunea a estimat, în special, că în Cehia "nu a existat niciun sistem sau mecanism eficient" care "să permită prevenirea situaţiilor de conflict de interese" în alocarea fondurilor europene.

Aceasta s-a desfăşurat în paralel cu un audit al Comisiei Europene privind un posibil conflict de interese între activităţile politice şi de întreprinzător ale lui Andrej Babis. Prim-ministrul a făcut avere înfiinţând grupul Agrofert (industrie alimentară, produse chimice, media).

Andrej Babis, care neagă cel mai mic act condamnabil, este suspectat că a profitat de fondurile europene destinate IMM-urilor pentru a-şi crea complexul hotelier şi agricol "Cuib de barză" în apropiere de Praga, în 2007, cu patru ani înainte de a intra în politică.

În rezoluţia lor, adoptată cu 510 voturi pentru, 53 contra şi 101 abţineri, eurodeputaţii au invitat Comisia să instituie mecanisme pentru a preveni conflictele de interese legate de fondurile europene.

Printre acestea, obligaţia de a publica beneficiarii finali ai subvenţiilor UE, precum şi plafoanele de plată directă pe persoană fizică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.