Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentarii au cod de conduită. Ce obligaţii de bună purtare se introduc

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

Codul de conduită al parlamentarilor a fost adoptat marţi de Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, el urmând să fie dezbătut de plenul Parlamentului. 

"Acest cod a fost iniţiat de colega noastră Oana Florea, în colaborare cu colegii din Comisia juridică, din Comisia de statut. Este de inspiraţie franceză, în aşa fel încât nimeni să nu spună că ceea ce e bun de foarte mulţi ani nu e bun pentru noi. El e unul dintre cele patru puncte rămase la adresa Parlamentului de îndeplinit în solicitările MCV, faptul că l-am adoptat şi îl vom supune plenului - sper să iasă cât mai repede, să arate că ne-am îndeplinit această cerinţă, de fapt această condiţie ne-am autoimpus-o - cred că din interiorul ţării a pornit această idee cu Codul de conduită", a precizat, la finalul şedinţei, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, potrivit Agerpres.

Vezi AICI codul de conduită! (.pdf)

Potrivit acestuia, tot ceea ce s-a dezbătut la Comisia de statut a fost aprobat aproape în consens de parlamentarii jurişti. 

"Între timp au mai apărut nişte propuneri cam jenante pentru cei care le-au făcut. Ele nu ţineau de un cod de conduită, ci mai degrabă de statut sau de aplicarea regulamentului. Deci persoanele respective nu ştiau ce e acela un cod de conduită. În plus, ele au făcut cu depăşirea tuturor termenelor regulamentare de depunere de amendamente, iar unele aveau forme hazlii şi chiar aveau efecte contrare. De exemplu, în Codul de conduită se spunea, printre altele, de obligaţia parlamentarilor de a nu folosi expresii şi cuvinte jignitoare. Evident că asta înseamnă că pentru toată lumea. Cineva, din dorinţa de a fi mai catolic decât Papa, s-a gândit să accentueze, şi aici - să folosească cuvinte jignitoare la adresa colegilor, presei şi nu mai ştiu la ce. Adică pe ceilalţi poţi să-i jigneşti. Cu toate acestea, astfel de persoane care fac astfel de amendamente au făcut mare tărăboi astăzi că minunăţiile lor n-au mai putut să fie supuse la vot şi le-am oferit ocazia, deşi nu mai trebuia să le luăm în considerare, să le susţină la plen. Dacă vrea omul să se facă de râs, să se facă", a spus Nicolicea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.