Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentarii europeni sunt de acord ca Banca Europeană de Investiții să deruleze afaceri cu Iranul

Parlamentul European 4

Parlamentarii europeni şi-au dat miercuri acordul pentru ca Banca Europeană de Investiţii (BEI) să poată derula afaceri cu Iranul, depăşind o încercare de blocare şi continuând eforturile de a salva acordul nuclear din 2015, pe care Washingtonul l-a abandonat, transmite Reuters, informează Agerpres.

Cu toate acestea, decizia europarlamentarilor nu obligă BEI să lucreze cu Iranul, o mutare care ar putea să pună în pericol capacitatea BEI de a strânge finanţare de pe pieţele americane şi de asemenea ar avea consecinţe de amploare pentru operaţiunile băncii.

Parlamentul European a blocat, cu o majoritate covârşitoare, o moţiune depusă de parlamentarii de extremă dreapta care au încercat să împiedice Comisia Europeană să ridice restricţiile impuse BEI pentru a lucra în Iran. Moţiunea a fost respinsă cu 573 de voturi contra, faţă de 93 de voturi pentru şi 11 abţineri.

"Acordăm BEI capacitatea de a investi în Iran dacă găseşte proiecte adecvate. Acordul cu Iranul este unul bun pentru securitatea Europei" a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan, referindu-se la acordul semnat în 2015 de Teheran şi şase mari puteri.

Tehnic, Guvernele UE pot bloca în continuare propunerea Comisiei dar nu este de aşteptat să facă acest lucru având în vedere că liderii UE au susţinut în mod public planul ca BEI să lucreze cu Iranul la summitul din luna mai.

Cu toate acestea, sursele citate de Reuters susţin că în interiorul BEI există îngrijorări că planul Comisiei va pune în pericol programul de finanţare al BEI, program în valoare de mai multe miliarde de dolari. BEI strânge cea mai mare parte a fondurilor sale de pe piaţa americană.

Vezi și: Planul cancelarului Angela Merkel cu privire la centrele pentru migranți la graniţă a fost criticat de sindicatele din poliţie

"Menţinerea accesului la aceste pieţe este o chestiune de viaţă şi de moarte pentru BEI", a subliniat directorul general BEI,

de Mazieres în cursul unei audieri în comisia de buget a Parlamentului European la finele lunii mai, adăugând că la nivel mondial există obligaţiuni în valoare de 120 de miliarde de dolari emise de BEI.

În prezent, BEI evită să se angajeze în jurisdicţii considerate ca având un grad mare de risc de către Grupul de Acţiune Financiară Internaţională (FATF), jurisdicţii printre care se numără şi Iranul.

La începutul lunii mai preşedintele SUA, Donald Trump a abandonat un acord convenit în 2015 între Teheran şi şase mari puteri. În schimb, celelalte părţi se străduiesc să menţină în vigoare acordul din 2015. Europa se concentrează pe păstrarea stimulentelor financiare acordate Iranului dacă regimul de la Teheran respectă în continuare prevederile acordului.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.