Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentarii fac planuri degeaba - Decretul privind starea de urgență NU poate fi modificat de Parlament, explică Tudorel Toader

stirileprotv.ro
toader tudorel

În România a fost instaurată, oficial, starea de urgenţă, după ce decretul a fost publicat luni în Monitorul Oficial. Imediat după publicarea decretului, mai mulţi parlamentari au anunţat că vor propune modificarea actului în Parlament. Acest lucru nu este însă posibil, explică Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei şi fost judecător CCR, pentru STIRIPESURSE.RO.

"Instituirea stării de urgență este prerogativa exclusivă a Președintelui Republicii. Parlamentul nu poate să modifice decretul Președintelui. Parlamentul încuviințează sau nu respectivul decret", a declarat Tudorel Toader.

Vezi AICI decretul integral! (.pdf)

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunţat marţi că a depus un amendament la decretul prin care președintele Klaus Iohannis a instaurat starea de urgență. Roman solicită ca oamenii care fac speculă cu produse medicale în perioada epidiemiei să fie amendați cu 20.000 de lei și să le fie confiscat stocul automat.

Președintele interimar al Senatului, Titus Corlățean, a declarat luni, la sediul central PSD, că social-democrații au luat act de emiterea Decretului prezidențial privind instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul României și au propus anumite schimbări.

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a susţinut că Parlamentul trebuie să modifice decretul privind instituirea stării de urgenţă.

Potrivit articolului 93 din Constituţie, "(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia."

Potrivit OUG 1/1999, articolele 12 şi 13, "În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, Președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate. În situația în care Parlamentul nu încuviințează starea instituită, Președintele României revocă decretul, măsurile dispuse încetându-și aplicabilitatea."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.