Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentarii sunt supărați pe Klaus Iohannis: au respins cererea de reexaminare a președintelui cu privire la statutul personalului feroviar

Inquam Photos / Octav Ganea si Inquam Photos / George Calin
Inquam guvern parlament

Camera Deputaţilor a respins, marţi, cererea de reexaminare a Legii privind statutul personalului feroviar, aceasta fiind respinsă anterior şi de senatori. S-au înregistrat 185 de voturi "pentru" respingere, un vot "împotrivă" şi 80 de abţineri. Legea, adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, a fost transmisă spre promulgare preşedintelui României la data de 3 iunie 2019, relatează Agerpres.

Legea reglementează statutul personalului feroviar şi cuprinde prevederi referitoare la încadrarea şi raporturile de muncă ce se stabilesc între unitatea cu specific feroviar şi personalul feroviar angajat; formarea iniţială şi continuă a personalului feroviar; condiţiile specifice şi modalităţile de ocupare a funcţiilor; criteriile de acordare a distincţiilor.

În conformitate cu dispoziţiile art.77 alin.(2) din Constituţia României, republicată, preşedintele a formulat cererea de reexaminare asupra legii transmisă spre promulgare pentru următoarele considerente: "se consideră că dispoziţiile art. 6 lit. b) sunt neclare, întrucât prin utilizarea sintagmei "beneficiază de protecţia legii" se instituie o imunitate pentru personalul feroviar, caz în care devin incidente dispoziţiile art. 16 alin. (1) şi (2) din Constituţie; nu există o analiză fundamentată a impactului economic al beneficiilor acordate întregului personal feroviar prin adoptarea acestei legii; corelarea dispoziţiilor art. 34 şi art. 35 cu textul Legii nr.127/2019 privind sistemul public de pensii".

Senatul, în calitate de primă Camera sesizată, a respins obiecţiile formulate de preşedintele României în cererea de reexaminare şi a adoptat Legea privind statutul personalului feroviar.

Potrivit raportului comun al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială şi Comisiei pentru transporturi şi infrastructură, deputaţii de specialitate au respins solicitările formulate de şeful statului şi cererea de reexaminare.

"În urma finalizării dezbaterilor, membrii celor două comisii au hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor prezentul raport asupra cererii de reexaminare formulată de preşedintele României, prin care se propune adoptarea legii în forma adoptată iniţial de Parlament", se arată în raportul celor două comisii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.