Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul a adoptat Carta Albă a Apărării din 2015

gandul.info
vot parlament

Parlamentul a adoptat, luni, cu 304 voturi "pentru", unul "împotrivă" şi 6 abţineri, Carta Albă a Apărării din 2015. Carta este elaborată pe baza strategiei naţionale de apărare a ţării, au menţionat în raport Comisiile parlamentare de specialitate.

Deputatul PSD Mircea Duşa, fost ministru al Apărării, a declarat că acest document a fost votat în premieră. "Am votat în premieră principalul document al planificării apărării. După anul 2004, anul intrării noastre în NATO, deşi legea privind planificarea apărării era în vigoare, deşi MApN a trimis de mai multe ori în Parlament Carta Albă a Apărării, acest document nu a fost aprobat niciodată. Votul pe care l-am dat astăzi este foarte important, Carta Albă este principalul document de planificare a apărării, este principalul document care stă la baza întocmirii strategiei militare de apărare a ţării şi a directivei de planificare", a afirmat Duşa.

El a arătat că acest document face o evaluare a mediului de securitate, a ameninţărilor şi riscurilor actuale şi planifică obiectivele de apărare pe perioada următoare, menţionând importanţa capitolelor care se referă la creşterea capacităţii operaţionale şi la realizarea programului de modernizare a armatei române pentru forţele terestre, aeriene şi navale. Guvernul a aprobat pe 9 septembrie 2015 Carta Albă a Apărării, document care evidenţiază schimbările semnificative la nivelul mediului internaţional de securitate şi implementează obiectivele de apărare stabilite de programul de guvernare.

Documentul enumeră obiectivele politicii de apărare pentru perioada 2015-2019: dezvoltarea capabilităţilor de apărare robuste, creşterea credibilităţii strategice în cadrul NATO şi al UE, consolidarea parteneriatelor strategice, în mod deosebit cu Statele Unite ale Americii, dezvoltarea relaţiilor de cooperare internaţională în plan bilateral, regional şi în cadrul organizaţiilor internaţionale, precum şi sprijinirea autorităţilor publice în gestionarea unor situaţii de urgenţă.

Pe de altă parte, Carta Albă a Apărării are un capitol dedicat funcţionării eficiente a managementului integrat al resurselor, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.