Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul a decis: Investitii de 1 miliard de euro intr-un domeniu cheie RESPINSE

euro

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a sustinut in plenul Camerei Deputatilor 'cel mai important proiect de lege pentru infrastructura de irigatii de dupa 1989' care aloca cel mai mare buget din perioada post revolutionara pentru acest sector. Proiectul a fost respins de Camera Deputatilor pentru ca nu a intrunit numarul de voturi necesar, fiind o lege organica.

"Practic ingropati sistemul agriculturii romanesti", a spus ministrul Daniel Constantin.

PNL s-a abtinut de la vot pentru ca proiectul de lege nu ar fi suficient de clar privind modul in care ar fi urmat sa se faca investitii in domeniul agriculturii si al irigatiilor.

Actul normativ prevede alocarea unui miliard de euro, în următorii cinci ani, pentru modernizarea infrastructurii primare a sistemului naţional de irigaţii, în vederea reducerii costurilor. In plus infrastructura secundara de irigatii data in proprietate privata de catre stat va putea sa reintre in proprietatea statului daca cei carora le-a fost data in folosinta nu se vor implica in modernizarea ei si pastrarea sa in buna functiune.

"Avem fonduri pentru reabilitarea infrastructurii secundare pentru perioada 2014-2020, perioadă în care ar trebui să fie contractate toate fondurile pe care le avem la dispoziție, adică 435 de milioane de euro. Personal, eu cred că ele vor fi contractate în 2016, cel târziu în 2017. Astfel, vom avea până în 2020 toată infrastructura secundară reabilitată. În paralel, în acești cinci ani, ar fi bine să alocăm sume în fiecare an, astfel încât să reabilităm și infrastructura principală, fără de care va fi foarte greu să folosim infrastructura secundară. Din acest motiv, ținând cont că avem nevoie de un miliard de euro pentru infrastructura principală, propunerea pe care noi am făcut-o este ca, în primul an, în 2016, să alocăm 145 de milioane de euro și, an de an, suma să crească cu 17% față de anul precedent', a explicat Constantin, saptamana trecuta in cadrul Comisiei de Agricultura.

In plus infrastructura principală, care se află în proprietatea satului, nu se va mai transmite în proprietate, urmând ca aceasta să fie dată în proprietate gratuită doar la cererea federaţiilor şi doar în cazuri de excepţie. Cât priveşte infrastructura secundară, s-a păstrat regula ca aceasta să fie dată în proprietate organizaţiilor, cu amendamentul că poate fi anulat titlul de proprietate dacă nu se respectă condiţiile impuse de lege.

Actul normativ permite autorităților competente să analizeze atent dosarele de cereri, situația, seriozitatea și mai ales competența organizațiilor de udători de a face modernizările și investițiile pe care și le asumă în contractul cu clauze rezolutorii. Cu alte cuvinte, dacă nu sunt respectate angajamentele semnate și nu sunt realizate investițiile asumate, atunci sistemele de irigat pot fi trecute înapoi în proprietatea și administrarea statului. Se inlatura astfel riscul ca aceste echipamente strategice să fie distruse sau, mai rău, vândute la fier vechi.

Pe langa acest aspect, a fost introdus un abonament de irigații, urmând ca Guvernul să stabilească, după consultarea cu organizațiile de fermieri, care va fi cuantumul acestuia.

'Avem infrastructură de irigații care deservește 750.000 de hectare. La ora actuală nu se irigă din cauza costurilor. Atunci introducem un abonament pe baza căruia fiecare fermier care este într-o amenajare de irigații trebuie să plătească pentru irigare sau pentru desecare chiar și atunci când nu plouă, iar acest lucru ne va permite să umplem cu apă canalele din infrastructura secundară de irigații', a mai explicat Daniel Constantin saptamana trecuta.

Totodata s-a introdus posibilitatea ca inclusiv micii producători să poată beneficia de sistemele de irigații. Astfel, prin introducerea unor contracte sezoniere, fermierii care se confruntă cu condiții de secetă vor putea să irige indiferent de suprafața pe care o lucrează. S-a considerat că acești mici agricultori, în special cei care cultivă legume în câmp, nu își pot permite să încheie un contract multianual pentru servicii de irigare, pachet ce presupune și contribuții consistente la cheltuielile organizației de udători care administrează infrastructura secundară de irigații.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.